Şimdi yükleniyor

Kırgızİstan’da Düzenlenen “6. Türk Fİlmleri Haftası” Yoğun İlgi Gördü

90 turk filmleri

Kırgızİstan’da Düzenlenen “6. Türk Fİlmleri Haftası” Yoğun İlgi Gördü

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları, T.C. Dışişleri Bakanlığı Bişkek Büyükelçiliği’nin destekleriyle Yerli Düşünce Derneği’nin düzenlediği “6. Türk Filmler Haftası – Kırgızistan” etkinliği 16-20 Haziran 2022 tarihlerinde Kırgızistan’ın Bişkek kentinde gerçekleştirildi.

Kırgızistan’da “6. Türk Filmleri Haftası” etkinliği, Türkiye’de bu yıl vizyona giren ve İsmail Filiz, Esra Bilgiç ve Baki İlhan’ın başrollerini paylaştığı “Adanış Kutsal Kavga” filminin gösterimiyle başladı.

Kırgız sinemaseverlerin ve basının yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte; T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Kırgızistan Ķültür, Spor ve Enformasyon Bakanı Azadbek Camankulov, Kırgız Cumhuriyeti Kültür Bakan Yardımcısı Urmat Usenov, AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Kemal Uysal, T.C. Taşkent Kültür ve Tanıtma Müşaviri Alparslan Akıncı, Kırgızistan Sinema Başkanı Muktalı Bektenaliyev, Kırgız Film Ulusal Film Stüdyosu Direktörü Akcoltoy Bekbolotov, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alparslan Ceylan, Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Atamşa Dursunov, Cengiz Aytmatov’un kızı Şirin Aytmatov, Türk Filmleri Haftası Koordinatörü ve Yönetmen Öner Kılıç’ın yanı sıra Adanış Kutsal Kavga filminin oyuncusu Serdar Deniz ve Dilek Serbest, Diriliş Ertuğrul ve Kuruluş Osman dizilerinin oyuncusu Celal Al, Ceviz Ağacı filminin yönetmeni Faysal Soysal ve İçimdeki Kahraman filminin yönetmeni Sinan Sertel onur konuğu olarak yer aldılar.

“Türkiye, dünyada önde gelen ülkelerden biri hâline geldi.”

Cinema Russia’da gerçekleştirilen açılış galasında bir konuşma yapan Kırgızistan Ķültür, Spor ve Enformasyon Bakanı Azadbek Camankulov, Türkiye’nin sinema ve dizi sektöründe “dünyada önde gelen ülkelerden biri hâline geldiğini” vurguladı.

Türk Filmleri Haftası’nın, Kırgızistan ile Türkiye arasında kültürel ilişkilerin gelişmesi için önemli bir etkinlik olduğunu belirten ve eylül ayında Türkiye’de yapılacak olan Dünya Göçebe Oyunları çerçevesinde “Kırgızistan Kültür Günleri”ni düzenleyeceklerini hatırlatan Bakan Camankulov, “Kırgız ve Türk aynı millettir, aynı halktır. Dinimiz ve dilimiz birdir. Her ay böyle bir etkinliğin düzenlenmesini istiyoruz.” dedi.
Ülkeler arasındaki kültürün çok önemli bir köprü olduğunu belirten Camankulov, Türkiye’den Kırgızistan’a gelen Türk oyuncuların ve yönetmenlerin tecrübe paylaşımı konusundaki emeğine çok önem verdiklerini ifade etti.

“Türk sineması ve dizileri dünyada 152 ülkede gösteriliyor.”

T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ise, Türk sinema ve dizilerinin, dünyanın 152 ülkesinde gösterildiğini ve sevildiğini söyledi.

Türk sinema ve dizilerinin neden 152 ülkede gösterildiğini merak ederek araştırma yaptığını belirten Demircan, araştırma sonucunda aldığı cevaplardan birini şu şekilde ifade etti:
“Türk sinema ve dizileri sonunda işi aşka, sevgiye, kardeşliğe ve muhabbete getiriyor. Çünkü bizim kültürümüz bu. Bizim duygumuz bu. Filmlerimiz ve konularımız, işi dönüp dolaşıp nefrete, kine ve düşmanlığa götürmüyor. Türk kültürü tam da bu değil midir? Birlik ve beraberlik, kardeşlik değil midir? Manas Destanı bu değil midir? Cengiz Aytmatov’un anlattığı tam da bu değil midir? Türk milletinin özü ve özeti tam da bu değil midir?”

Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan da Türk milleti ve devleti adına etkinliğe katılanlara teşekkür ederek, “Sinema, iki halkı birbirine yakınlaştırır ve kardeşliğimizi güçlendirir.” şeklinde konuştu.
AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu da bu yıl Bişkek’te düzenledikleri “6. Türk Filmleri Haftası” etkinliğine iki ülke hükûmetlerinin destek verdiğini hatırlatarak teşekkür etti.
Bakan Demircan’a “En İyi Kültür Adamı” Ödülü Verildi

Törende Camankulov, Bakan Demircan’a, iki ülke halkları arasındaki kültür ilişkilerine yaptığı katkılardan dolayı bakanlığın, “En İyi Kültür Adamı” ödülünü takdim etti.

Ayrıca Bakan Camankulov, Gündoğdu’ya da bakanlığın teşekkür plaketini sundu.
Tören, organizasyona katkı sağlayanlara, yönetmen ve oyunculara plaketlerin takdim edilmesi ve hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle son buldu.

Bişkek’e 5 Türk Sinema Filmi Getirildi

20 Haziran Pazartesi gününe kadar devam eden “6. Türk Filmleri Haftası”nda, “Adanış Kutsal Kavga”nın yanı sıra “Aşk Çağırırsan Gelir”, “Ceviz Ağacı”, “İçimdeki Kahraman”, “İstanbul Muhafızları” (Animasyon) filmleri, Rusya Sinema Salonu’nda sinemaseverlerle buluştu.

Film Haftası Çerçevesinde Birçok Kültürel Etkinlik Düzenlendi

Kardeş ülke Kırgızistan ile Türkiye arasında sinemanın gücüne dayanan bir köprü daha eklemeyi hedefleyen Türk Filmleri Haftası, usta yönetmenlerin ödüllü eserlerinin yanı sıra sinemaseverlerin yoğun ilgisi ile karşılaşmış popüler sinema filmleriyle geniş bir çerçevede sinema seyircisinin karşısına çıkarken, hazırladığı seçki ile Türk sinemasına da “panoramik” bir bakış imkânı sundu.

Bu hafta çerçevesinde film gösterimlerinden sonra sanatçılarla seyirci buluşmaları gerçekleştirilirken, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi öğrencileriyle Türk sineması söyleşileri düzenlendi. Etkinlik kapsamında Türkiye’den gelen yönetmenler, oyuncular ve yapımcılarla Kırgızistanlı sinema sanatçıları buluşması gerçekleştirildi, ortak yapımlar üzerine ikili görüşmeler ve söyleşiler yapıldı. Yine bu etkinlik kapsamında kültür gezileri düzenlendi.

“6. Türk Filmler Haftası – Kırgızistan” etkinliği kapsamında programa katılan onur konukları, Yerli Düşünce Dergisi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Faysal SOYSAL
Yönetmen & Yapımcı
Uluslararası Dostluk Film Festivali Direktörü

Genel olarak kendi adıma programın çok güzel ve verimli geçtiğini söyleyebilirim. Hem sinema seyircisinin ilgisi ve kalitesi hem de kurumsal olarak bizi ağırlayan yetkililerin nezaketi ve ihtiramı bizi memnun ve bahtiyar etti. Film gösterimlerinden sonra söyleşiler için vaktin biraz daha uygun ve uzun tutulması, gösterim saatlerine mümkünse başka bir protokol etkinliğinin ve davetinin konulmaması, ilginin, odağın gösterilen filmler ve sanatçılar olması hem devlet erkânının sanata ve filmlere ilgisini artırır hem de halkın film üzerinden yetkililerle daha sıcak ve samimi ilişkiler kurmasına vesile olabilir.

Türkiye’den gelen yetkililerin sanatçılarla kurdukları mütevazı birliktelikleri bizi hayli memnun etti. Hem T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Ahmet Misbah Demircan Bey hem Ordu Milletvekilimiz Metin Gündoğdu Bey hem de Sinema Genel Müdür Yardımcımız Kemal Uysal Bey, programın güzel geçmesi için ellerinden geleni yaptılar. Oradaki soydaş ve din kardeşlerimizin misafirperverliklerine ise diyecek bir şey yok. Onlarla, bağlarımızın daha fazla güçlenmesi gerektiği kanaati hâsıl oldu. Bu tarz etkinliklerin artırılması, üniversite öğrencileri ile iş birliği hâlinde daha geniş çapta ve festival havasında etkinliklerin düzenlenmesi ileride daha büyük birlikteliklerin ve hatta ortak yapımların gerçekleşmesine ön ayak olacaktır. Böyle bir organizasyonun Öner Bey’in koordinatörlüğünde olması büyük bir sorumluluk, kendisine bu başarısından dolayı çok teşekkür ediyoruz.
Daha güzel gösterimler ve festivallerde buluşmak dileğiyle…

Serdar DENİZ
Oyuncu

“6. Türk Filmler Haftası – Kırgızistan” katılımcısı olarak Kırgızistan’a davet edildiğimde filmimizin gösterimi ve konusu hakkında sohbetler gerçekleştireceğimizi, Türk filmleri hakkında birkaç röportaj ile katkıda bulunacağımızı ve biraz da olsa ülkeyi tanıma şansı yakalayacağımızı düşünmüştüm. Yanılmışım!…
Çok ama çok daha fazlası varmış meğer.

Ülkeyi sadece tanımak değil resmen solumak varmış.

Bu organizasyonun mimarlarından sevgili Öner Kılıç’ın özel ilgisi, sevgisi ve çevresi sayesinde böyle kısa sürede, bu kadar çok güzel insanla tanışma fırsatı yakalamış olmaktan mutluluk duyuyorum.

Ülkemizi, dilimizi, kültürümüzü bu kadar seven, merak eden hatta tarihî akrabalığımız olan o güzel insanlarla yakınlaşma ve karşılıklı kültür alışverişi dışında samimi dostlukların kurulması her iki taraf için paha biçilemez bir değer.

Ülkemizin kültürünü, sanatını, hayat ve düşünce tarzlarını başka bir ülke vatandaşına farklı yönetmenlerin, oyuncuların vs. çektiği ve yer aldığı filmlerle, hikâyelerle tanıtmak ve bu iki kültürü bir araya getirme fikri çok değerli.

Yurt dışında yapılan Türk filmleri haftası sadece oradaki vatandaşların bizleri ve bizim kültürümüzü, bizim hayata bakış tarzımızı, bizim sanatımızı görme şansı tanımıyor; biz davetli katılımcıların da onların yaşadıkları hayatlara ve kültürlerine yakınlaşma fırsatı tanıyor. Dostluklar kuruluyor. İş birlikleri üzerine fikir alışverişleri gerçekleşiyor. Ortak dilimiz olan “sanat” ile hep beraber dünyamızı nasıl daha güzel ve daha yaşanabilir bir yer hâline getirebiliriz düşünceleri doğuyor.

Özelikle Türk Cumhuriyetleri olan ülkeler ile aynı tarihe, aynı kültür, örf, âdet ve geleneklere sahip olmamızdan dolayı “Türk Filmleri Haftası”nı bu ülkelerde gerçekleştirmenin anlamı daha da büyüyor.
Bu tür organizasyonlara “büyüyerek” devam edilmeli.

Kardeşlik tohumu ekildi, fideler çıkıyor, hasata az kaldı. Hasattan elde edilecek yeni tohumları da başkaları yine bir şekilde ekecek. Ancak böyle var olabilirliğimizi sürdürebiliriz.
Çünkü toprak müsait…
Ata tohumu elimizde…

Sinan SERTEL
Yönetmen

Zâhiren uzakta olan fakat bâtınen hiç de uzak olmayan bu coğrafya ile sağlam bir köprü kuran T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Yerli Düşünce Derneği, uzun vadede çok verimli olacak bir zemin tesis etmiş. İleride olması çok muhtemel ortak üretimlerin önemli müsebbiplerinden birinin de bu iki kurum olacağını söylemekle haklarını teslim etmiş olacağım. Türk Filmleri Haftası Genel Koordinatörü Öner Kılıç’a da sorunsuz akan ve bir dakika bile boş vaktimizin olmadığı, her anı dolu dolu geçirdiğimiz bu güzel organizasyonda ev sahipliğinden dolayı kendisine ayrıca teşekkür etmek isterim.

Türk Filmleri Haftası’nın açılışı epey kalabalıktı. Seyircinin teveccüh göstereceği bir gösterim olmasını istiyordum, öyle de oldu. Kırgızistan Kültür Bakanı’nın bizimle olması çok hoşuma gitti. Hoşsohbet birisiydi. Filmin gösteriminden sonra seyirciyle beraber epey uzun süren bir soru cevap yaptık. Kırgız seyircisinin filmime geri dönüşleri beni çok mutlu etti.

Sektör temsilcileri ile birçok toplantı yaptık. Kırgızistan sinema sektörünün neredeyse tamamıyla birkaç gün içinde tanışmış olduk. Kendi adıma şunu belirtmeliyim ki ortak bir yapım yapmanın gerçekten zamanı gelmiş. Tüm taraflar bu konuda hemfikir idi. Türkiye tarafından tüketimin daha çok dizi olduğunu da fark ettim. Diziler, ulaşım alanlarının genişliğinden dolayı bir şekilde tüm kitleye sirayet etmiş ve etkisi altına almış.

Türkiye’nin orada kurmuş olduğu üniversite ve oradaki öğrenciler beni çok etkiledi. Rektör Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, öğrenciler ile birebir sohbet ediyor ve sanki her birini tanıyordu. İlk defa Manasçı olarak adlandırılan ve Manas destanını ezberden okuyan çocuk ile orada tanıştık. Binlerce mısraı aklında tutan Manasçıyı dinlemek gerçekten heyecan vericiydi. Çocuğun hayalinin, bir Türk okuluna gitmek olduğunu da belirtmek isterim.

Ahıska Türklerinin daveti üzerine su kenarında olan müthiş bir doğa parçasına davetli olarak gittik. Orada yapılan konuşmalar, tanıştığımız insanlar sanki Türkiye’de ilk defa gitmiş olduğum bir ilçe izlenimi verdi bana.

Doğası ve yemekleri çok güzel olan Kırgızistan, adını çok duyduğum fakat gitmediğim bir ülke idi. “Aytmatov” okuyucusu olarak çok merak ediyordum burayı. Bu kısa gezide öğrendiklerim, tüm hayatım boyunca bende kalacak ve unutamayacağım bir deneyim oldu diyebilirim.


Celal AL
Oyuncu

Türk Filmleri Haftası’nın koordinatörü Öner Bey buraya gelmeden önce bana “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ile Yerli Düşünce Derneği’nin düzenleyeceği 6. Türk Filmler Haftası – Kırgızistan etkinliğimize katılmak; Tanrı Dağları’nda, Ata topraklarında bizimle beraber olmak ister misin?” şeklinde bir teklifle gelince çok heyecanlandım. Çünkü bu toprakları görmeyi, buradaki kardeşlerimizle kucaklaşmayı çok istiyordum. Elhamdülillah iyi ki gitmişim. Çok güzel oldu, çok sıcak karşılandık. Zaten ayrımız gayrımız yok. Tercümansız konuşabiliyorsunuz; biz iki halk Türk topluluğuyuz zaten. O bakımdan kucaklaşmak benim için çok özel bir duyguydu.

Yine bu etkinlik vesilesiyle Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’ni de görmüş olduk. Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alıyor. Tabii ki bunlar bizim için büyük bir kıvanç. Allah devletimize zeval vermesin. Yine program çerçevesinde buradaki Ahıskalı kardeşlerimizle görüştük. Buradaki Ahıskalı kardeşlerimizle kucaklaşmak da ayrı bir mutluluktu benim için. Bu vesileyle T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan Bey’e, Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu Bey’e yine Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan Bey’e çok teşekkür ederim. Güzel kalbi ve hissi duygularla bizi Kırgızistan’da ağırladılar.

Bu güzel film festivalleri aslında kültürel yakınlaşmaları, kucaklaşmaları gerçekleştiren çok özel çalışmalar. Bu çalışmaların daim olmasını, devam etmesini Allah’tan niyaz ediyorum. İnşallah yeniden bu kardeşlerimizle bir araya geliriz. Yerli Düşünce Derneği’ne de bu emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.