Şimdi yükleniyor

Tarihte Bu Ay – Temmuz

tarihte bu ay

Tarihte Bu Ay – Temmuz

14 Temmuz 1942
İsim babasının Mustafa Kemal Atatürk olduğu Atılay denizaltı gemimiz, İstanbul Taşkızak Tersanesi’nde inşa edilmiş, 80 metre boyunda ve 52 personelli bir denizaltıdır. 14 Temmuz 1942’de Binbaşı Sadi Gürcan komutasında son seferine çıkan Atılay denizaltısı, güçlü akıntının etkisiyle rotasından çıkmış ve I. Dünya Savaşı’ndan kalma bir mayına çarparak dibe oturmuştur. Bu facia sonrasında 37 denizcimiz 14 Temmuz 1942’de şehit olmuştur.

15 Temmuz 2016
15 Temmuz 2016 gecesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki kendilerini, “Yurtta Sulh Konseyi” olarak adlandıran Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu askerler tarafından başarısız bir darbe girişimi gerçekleştirildi. Ancak bu hain darbe girişimine karşılık Türk milleti, tarihi değiştiren bir destan yazmış ve bu saldırı bertaraf edilmiştir.

16 Temmuz 1969
Cumhuriyet döneminde, zor şartlara ve çeşitli engellere karşın imzasını attığı “Vecihi” serisi uçaklarla, okulunda yetiştirdiği öğrencilerle tanınan Vecihi Hürkuş, yaşadığı dönemde, “Ona kapıyı ver, üstüne çıkar, onu da uçurur.” cümlesiyle tarif edildi. Gözleri ve kalbi göklerde olan Hürkuş, insanların Ay’a ayak basmak üzere Dünya’dan ayrıldığı gün olan 16 Temmuz 1969 tarihinde, GATA’da hayata gözlerini yumdu.

20 Temmuz 1974
Kıbrıs Barış Harekâtı, 20 Temmuz 1974 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Garanti Anlaşması’nın III. Maddesi’ne istinaden gerçekleştirilmiştir. Türkiye’nin, Kıbrıs’ta barış, kardeşlik ve özgürlük için giriştiği başarılı harekât sonucunda adada Türk tarafının sınırları çizildi.

24 Temmuz 1995
Yunanistan’da uzun yıllar maruz kaldığı zulümlere rağmen, Batı Trakya Türklerinin hak ve özgürlük mücadelesinin lideri olan tıp doktoru ve siyasetçi Sadık Ahmet, Lozan Barış Antlaşması’nın yıl dönümü olan 24 Temmuz 1995 tarihinde şüpheli bir trafik kazasında vefat etti. Sadık Ahmet, bugün hâlâ Batı Trakya Türkleri için bir kahraman olarak anılmaktadır.

25 Temmuz 2016
Ömrünü, Türk ve dünya tarihî araştırmalarına adayan, tarafsız ve nitelikli eserleriyle dünyanın sayılı tarihçileri arasında yer alan Halil İnalcık, tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle 100 yaşında hayata veda etti.