Şimdi yükleniyor

Yunus Emre Enstitüsü Yunus’un Selamını Tüm Dünyaya Ulaştırıyor

yunus emre enstitusu yunusun selamini tum dunyaya ulastiriyor

Yunus Emre Enstitüsü Yunus’un Selamını Tüm Dünyaya Ulaştırıyor

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türkiye’nin başat kültürel diplomasi kurumu Yunus Emre Enstitüsünün kuruluşundan günümüze kadar Türkçenin ve Türk kültürünün dünya çapında tanıtımına ve yaygınlaştırılmasına yönelik gerçekleştirdiği büyük ölçekli faaliyetleri, 200’e yakın ülkede Yunus’un felsefesinin ulaştırıldığı etkinlikleri ve Cumhuriyet’in 100. yılına ilişkin belirlenen hedefleri verdiği röportajda değerlendirdi.

Dünyanın farklı coğrafyalarında faaliyet yürüten temsilcilik sayısı ile Enstitünün misyonu ve vizyonuna değinen Enstitü Başkanı Prof. Dr. Ateş şunları kaydetti:

“Yunus Emre Enstitüsü olarak Avrupa, Asya, Orta Doğu, Uzak Doğu, Afrika ve Amerika’da 60’ın üzerinde ülkede 80’den fazla yurt dışı temsilciliğimizle Türkiye’yi, kültürel mirasını, Türk dilini, kültürünü ve sanatını tanıtmak, Türkiye’nin diğer ülkelerle ilişkilerini ve dostluğunu geliştirmek amacıyla faaliyetlerimizi ağırlıklı olarak eğitim diplomasisi, kültürel diplomasi ve bilim diplomasisi eksenlerinde yürütüyoruz. Bu bağlamda yürüttüğümüz faaliyetlerle Türkiye’nin uluslararası alanda bilinirliğini, güvenilirliğini ve itibarını artırmak misyonuyla hareket ederken dünyanın her yerinde Türkiye ile bağ kuran ve Türkiye’ye dost insan sayısını artırmayı hedefliyoruz.”

Enstitü tarafından 2009 yılından itibaren gerçekleştirilen çeşitli diplomasi faaliyetleri aracılığıyla Türkçenin ve Türk kültürünün dünyada cazip hâle getirildiği atılımlara ilişkin Prof. Dr. Şeref Ateş, şöyle konuştu:

“2009 yılından itibaren yurt dışında başlatmış olduğumuz Türkçe öğretimi faaliyetleri ile birçok kişiyi Türkçeyle tanıştırdık ve yine birçok kişi Türkçe öğrendi.

Malumunuz olduğu üzere Kovid-19 salgınıyla beraber dünya genelinde uygulanan tedbirler çerçevesinde birçok faaliyet ya iptal edildi ya da ertelendi. Enstitü olarak salgın döneminde yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde dijital altyapımızı güçlendirerek faaliyetlerimize ara vermek yerine çevrim içi ortama taşıyarak bu olumsuz durumu fırsata dönüştürdük ve yurt dışı temsilciliklerimizin olmadığı uzak coğrafyalara ulaştık. Düzenlediğimiz çevrim içi Türkçe kurslarıyla 200’e yakın ülkeden yüz binlerce kişiye ulaştık. Söz konusu dönemde temsilciliklerimizin bulunmadığı ülkelere ulaşarak Türkçeye ve Türk kültürüne ilgi duyan kişileri çevrim içi Türkçe kurslarımızda bir araya getirdik ve ‘tanış olduk’. Hâlihazırda yüzlerce ülkede Türkçenin yankılandığına tanık olmak bizi ziyadesiyle mutlu ediyor. Enstitünün kuruluşundan günümüze kadar yüz yüze ve çevrim içi Türkçe kursları, Tercihim Türkçe Projesi, Türkçe Öğretim Portali, videolarla Türkçe öğretimi, yurt dışındaki üniversitelerin Türkoloji bölümlerine yapılan destekler, yerel kurum ve kuruluşlarla uluslararası alanda yapılan iş birlikleri çerçevesinde 15 milyon kişiyi Türkçe ve Türk kültürüyle tanıştırdık.”

TÜRKÇE ÖĞRENMEK İSTEYENLERİN SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Dünya genelinde her geçen gün artan Türkçe öğrenme talebine ilişkin Prof. Dr. Ateş, “Dünya genelinde Türk dizilerine gösterilen yoğun ilgi, Türkiye’nin turizm potansiyeli, Türkiye’nin eğitim ve kariyer imkânları gibi pek çok husus farklı coğrafyalarda Türkçeye ve Türk kültürüne olan ilginin artmasına zemin hazırladığı gibi Türkçe öğrenmeye de teşvik ediyor. Bu doğrultuda kurslarımıza katılarak Türkçe öğrenmek isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor.” diye konuştu.

“2023 YILINDA 1 MİLYON KİŞİYE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ”

Enstitünün Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına özel olarak belirlediği hedeflere ilişkin açıklamalarda bulunan Ateş, “Muhtelif diplomasi alanlarında yürüttüğümüz çalışmalarımıza ivme kazandırarak 2023 yılı vizyonumuz ve genişleme stratejimiz çerçevesinde Cumhuriyet’in 100. yılında 100 yurt dışı temsilciliğine ulaşarak ‘10. yılda demir ağlarla örülen Türkiye’den 100. yılda dünyayı kültür ağlarıyla ören Türkiye’ye’ düsturuyla ülkemizin yumuşak güç potansiyelini uluslararası alanda en etkin ve verimli biçimde kullanmaya yönelik faaliyetlerimizi artırmayı ve etki alanımızı genişletmeyi hedefliyoruz. 2023 yılı, Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır faaliyetlerin düzenleneceği bir yıl olacak. Bu minvalde, fiziki ve dijital ortamlarda yürüttüğümüz Türkçe öğretimi faaliyetleri kapsamında 2023 yılında 1 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

DÜNYA ÇAPINDA DİJİTAL DİPLOMASİ VE BİLİM DİPLOMASİSİ FAALİYETLERİ

Yunus Emre Enstitüsünün son zamanlarda ivme kazanan dijital diplomasi ve bilim diplomasisi faaliyetlerine dair detayları paylaşan Prof. Dr. Ateş, “Enstitümüz tarafından değişen ve gelişen teknoloji dünyasına uyum sağlamak amacıyla geliştirilen, yapay zekâ ve NFT gibi yeni teknolojileri kullanarak sanat ile Türkçeyi bir araya getiren “Tanışkan Projesi” hayata geçirildi. Eğitim diplomasisi ve dijital diplomasi faaliyetlerini bir araya getirdiğimiz proje kapsamında yapay zekâ ve NFT teknolojileri aracılığıyla dünya genelinde Türkçe dijital sanat içerikleri üretilmeye başlandı. 2023 yılında Hollanda’dan başlayarak pek çok ülkede atölye çalışmaları düzenlemeyi planlıyoruz.

Bilimsel ve akademik etkileşim çerçevesinde Enstitümüz, Türkiye’nin küresel çapta bilimsel ve akademik çalışmalarını tanıtmak ve desteklemek amacıyla çalışmalar yürütüyor. Özellikle yurt dışındaki üniversitelerde kurduğumuz bağları bilim diplomasisi için kullanarak Türkiye’deki üniversitelerle yurt dışındaki üniversitelerin iş birliğine zemin hazırlıyoruz. T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürüttüğümüz TABİP Projesi kapsamında birçok üniversite ile iş birliğimizi devam ettiriyoruz ve 2023 yılında da yeni iş birliklerine yönelik çalışmalarımız artarak devam edecek.” dedi.

Enstitünün dünya çapında Türkçe öğrettiği ve etkileşimde bulunduğu milyonlarca kişi arasından kalıcı bağların kurulduğu kişilerin hikâyelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, sözlerine devam etti:

“Gerek çevrim içi ve yüz yüze Türkçe kurslarımız gerekse kültürel etkileşim faaliyetlerimizle dünya genelinde birçok kişinin hayatında Türkçe ve Türk kültürüyle kalıcı izler bırakıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerde Yunus Emre’nin felsefesiyle kalıcı bağlar kurmayı göz önünde bulundurduğumuz için her coğrafyada özel bir hikâyemiz bulunuyor. İzlediği bir Türk dizisinde ebru sanatını görüp Enstitümüzde kurslara katılan ve bunu meslek edinerek geçimini sağlayan kursiyerimizden, görme engelinin Türkçe öğrenmesine engel olamayan kursiyerimize; Türkçe öğrenmek için şehir değiştiren hatta ülke değiştiren kursiyerlerimizden, Aşık Veysel’in türkülerinden etkilenerek Türkçe öğrenmeye başlayan kursiyerlerimize kadar çok fazla sayıda özel hikâyemiz var.

2023 yılında da dilimizi ve kültürümüzü tüm dünyaya tanıtarak Türk milletini, Türkiye’nin hikâyesini ve Cumhuriyet’in 100. yılını bütün dünyaya taşıyacağız.”

Kaynak: Yunus Emre Enstitüsü