Şimdi yükleniyor

“Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri Kongresi – II” Gazi Üniversitesinde Gerçekleştirildi

uluslararasi turk dunyasi egitim bilimlerikongresi ii

“Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri Kongresi – II” Gazi Üniversitesinde Gerçekleştirildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) katkıları ve Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü ile Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (GUZEM) iş birliğinde 16-18 Kasım 2022 tarihlerinde düzenlenen “Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri Kongresi-II” tamamlandı.

16 Kasım 2022 tarihinde, Gazi Üniversitesi Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’nda açılışı yapılan “Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri Kongresi-II’ne”;  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, TİKA Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanı Uğur Tanyeli, YTB Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Çetin, GUZEM Müdürü Doç. Dr. Mutlu Tahsin Üstündağ, akademisyenler, yöneticiler, yurt dışından gelen misafir öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Ankara’da yapılan kongreye Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan ve Tataristan’dan çok sayıda akademisyen katılım sağladı.

“Eğitim Bilimleri Çalışmaları” temasıyla düzenlenen kongre, Türk dünyasında yer alan farklı ülkelerden katılan eğitim bilimcilerin uzmanlık, deneyim ve bilimsel çalışmalarını paylaşmalarını, aralarındaki iş birliğini geliştirmeyi ve eğitim bilimlerindeki güncel çalışmalardan haberdar olarak ortak çalışma alanlarının oluşturulmasını amaçlamakta.

TİKA, YTB, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü ile Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (GUZEM) iş birliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen kongrenin açılış açılış konuşmasını yapan Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Çetin, “Türk dünyası adına ortaklaşa düzenlemiş olduğumuz Eğitim Bilimleri Kongresinin farklı bir anlamı var. Bu da şuradan geliyor. Biz ortak bir kültürün, coğrafyanın, kaderin insanlarıyız. Dolayısıyla bu ortak kader, güçlü bir kardeşliğin oluşmasını gerektiriyor. Biz sadece literatüre katkı sağlamıyoruz aynı zamanda bilimsel araştırmalar yoluyla kazandıklarımızı birbirimizle paylaşıyoruz. Bu nedenle Türk Dünyası Eğitim Bilimleri Kongresi bizim için çok önemli. Kongrenin düzenlenmesinde bize destek olan başta Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel Gelişli’ye, değerli katkılarından dolayı TİKA Başkanlığına, YTB Başkanlığına ve Eğitim Bilimleri Enstitüsünün tüm personeline çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Kongrede konuşma yapan TİKA Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanı Uğur Tanyeli ise Türk dünyasının TİKA için çok ayrı bir önemi olduğunu vurguladı. Konuşmasında, “TİKA’nın kuruluş sebebi Türk dünyasıdır. Otuz yıldır Türk dünyasında kesintisiz faaliyet gösteren bir kuruluşuz. Bu kapsamda eğitimden sağlığa, restorasyondan kültürel iş birliklerine kadar birçok alanda proje ve faaliyetler gerçekleştirdik. En önemli konulardan biri de eğitimdir. Türk dünyası ile Türkiye arasındaki akademik köprülerin kurulmasıdır. Kongremiz bu anlamda bizim için çok önemlidir” diye belirtti.

Açış konuşmalarının ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Çetin, YTB Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf’a ve TİKA Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanı Uğur Tanyeli’ne fidan sertifikası takdiminde bulundular.

Kongre kapsamında gerçekleştirilen panelde; Oturum Başkanı Prof. Dr. Tayyip Duman “Türkiye’de Öğretmen Yetiştirme”, Panelist Prof. Dr. Ahmet Mahiroğlu “Öğretmen Eğitiminde 21. yy Becerileri” ve Panelist Doç. Dr. Savaş Karagöz “Türkiye ve Bazı Ülkelerde Öğretmen Yetiştirme Sistemleri” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sunumlarından ardından panelistlere fidan sertifikası takdim edildi.

Kaynak: TİKA