Şimdi yükleniyor

Türkçe, Sanat ve Yapay Zekâyı Bir Araya Getiren Proje: Tanışkan

turkce sanat ve yapay zekayi bir araya getiren proje taniskan

Türkçe, Sanat ve Yapay Zekâyı Bir Araya Getiren Proje: Tanışkan

Yunus Emre Enstitüsü tarafından değişen ve gelişen teknoloji dünyasına uyum sağlamak amacıyla geliştirilen; yapay zekâ ve NFT gibi yeni teknolojileri kullanarak sanat ile Türkçeyi bir araya getiren “Tanışkan Projesi” atölyelerinin Türkiye’den sonra ilk durağı Lefkoşa oldu.

Grand Pasha Otelde 24-25 Aralık 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen atölye çalışmalarına teknoloji meraklısı çocuklar, yetişkinler ve davetliler katıldı.

Tanışkan Projesi’nin Lefkoşa’da gerçekleştirilen atölye çalışması kapsamında çocuklar ve yetişkinler son dönemde oldukça popüler olan NFT gibi yeni teknolojileri kullanarak sanat yapıtları ve Türkçe dijital içerikler üretti.

SANAT TÜRKÇEYLE ŞEKİLLENİYOR

Çocuklar ve yetişkinlere yönelik ayrı oturumlarda düzenlenen atölye çalışmalarında katılımcılar, yapay zekâ gibi yeni teknolojiler üzerinden oluşturdukları alan vasıtasıyla “Türkçe” yeni hikâyeler oluşturarak sanat çerçevesinde yaratıcı fikirlerini ortaya koydu.

Atölye çalışmalarında bir araya gelen teknolojiye ilgi duyan katılımcılar, yapay zekâ aracılığıyla dijital içeriklerin üretilmesine ilişkin bilgi aldıktan sonra terminolojide “girdi”nin karşılığı olan prompt yazmayı öğrendi. Prompt yazılmasının ardından katılımcılar kendilerine özel ve diğer katılımcılara yönelik dijital içerikler hazırladı.

YUNUS EMRE’NİN DEĞERLERİ YAPAY ZEKÂ İLE RESMEDİLİYOR

Atölye çalışmasının devamında Yunus Emre’nin dizelerindeki ifadelerden hareketle hazırlanan örnek dijital içeriklerin incelenmesinin ardından katılımcılar Yunus Emre’nin dizelerindeki sözcükleri ve anlamları kendilerine göre yapay zekâya aktararak yeni dijital içerikler üretti.

TÜRKÇE “TANIŞ” OLUNACAK

Tanışkan Projesi, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanında da Türkçe deyimlerin ve atasözlerinin öğretilmesinde önemli rol oynayacak.

Projenin dünya çapında gerçekleştirilecek olan atölye çalışmalarında deyimler ve atasözleri de yapay zekâya aktarılarak interaktif bir ortamda Türkçe öğretimi gerçekleştirilecek.

DİJİTAL SANAT İÇERİKLERİ DİJİTAL KÜLTÜR MERKEZİNDE YER ALACAK

Yunus Emre Enstitüsünün gelişmiş dijital altyapısı sayesinde çağdaş teknolojik imkânlar kullanılarak hazırlanan ve Türkiye’de ilk kültür merkezi olma özelliği taşıyan Dijital Kültür Merkezinde atölye çalışmalarının sonunda üretilen Türkçe dijital içerikler de yer alacak.

TANIŞKAN, DÜNYAYA AÇILIYOR

Yunus Emre’nin felsefesini ve Yunus’un sevgi dili Türkçeyi düzenlediği büyük çaplı projelerle dünyanın farklı coğrafyalarına taşıyan Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’de başlattığı projenin atölye çalışmalarını, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ardından Batı Avrupa ülkeleri başta olmak üzere farklı ülkelerde gerçekleştirecek.