Şimdi yükleniyor

Şuşa Global Medya Forumu Düzenlendi

susa global medya forumu duzenlendi

Şuşa Global Medya Forumu Düzenlendi

Şuşa Global Medya Forumu, 21-23 Temmuz 2023 tarihleri arasında Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde düzenlendi. Azerbaycan’ın Milli Lideri Haydar Aliyev’in 100. Yılı ve Azerbaycan Ulusal Basını’nın 148’inci yılına ithaf edilen etkinlik kapsamında 4. Sanayi Devrimi Döneminde Yeni Medya teması altında medya ile bilgi ve iletişim alanında önem taşıyan konular tartışıldı.

Forumun açılışı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev katılımıyla düzenlenen söyleşi ile yapılırken TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ve Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev’de forumun onur konukları arasında yer aldı.  

Medya’nın Geleceği: Dijital Çağda Gazetecilik ve İletişimde Medya’nın Rolü, Yeni Araçlar, Medya’da Yatırım ve Tüketici Trendleri, Güvenlik meseleleri gibi alt başlıklarda pek çok konunun konuşulduğu foruma 50 ülkeden 150’den fazla medya mensubu katıldı. 34 ülke foruma devlet ajansları seviyesinde katılırken, Azerbaycan’dan 60’a yakın yerel medya temsilcisi, 12 uluslararası organizasyon temsilcisi ve çok sayıda gönüllü de etkinliklerde yer aldı.  

Karabağ’ın sembol şehri Şuşa’da düzenlenen Forumun katılımcılarına Azerbaycan kültürünü daha yakından tanıyabilmeleri için özel bir kültür programı da düzenlendi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev’le birlikte şehri gezen katılımcılara, 2023 Türk Dünyası’nın Kültür Başkenti Şuşa’nın özgün mimari tarzı ile Azerbaycan halkının milli ve kültürel mirası hakkında bilgi verildi. İşgal döneminde Ermenilerin tarihi ve kültürel varlıklara verdiği zararların anlatıldığı katılımcılar, Şuşa’da yürütülen restorasyon ve imar çalışmalarını görme imkanı buldu.

Aşağı Gövherağa ve Yukarı Gövherağa camilerini ziyaret eden katılımcılara, Şuşa’nın kurtarılmasından sonra camilerde işgal döneminde yapılan tahribatların izlerini silmek için yürütülen çalışmalar gösterildi. 19. yüzyılda inşa edilen Kazancı Kilisesinde yapılan restorasyon çalışmalarını da inceleyen katılımcılara, Azerbaycan hükümetinin sadece camileri değil diğer dinlere ait yapıları da aslına uygun restore ettiği anlatıldı.

Gezinin ardından katılımcılar için verilen gala yemeğinde, Azerbaycanlı sanatçılar, müzik ve dans gösterileri sundu.

Kaynak: TÜRKSOY