Şimdi yükleniyor

Kırmızı Lale Film Festivali Hollanda’da 9. Kez Kapılarını Sinemaseverlere Açtı

kirmizi lale film festivali hollandada 9 kez kapilarini sinemaseverlere acti

Kırmızı Lale Film Festivali Hollanda’da 9. Kez Kapılarını Sinemaseverlere Açtı

Yunus Emre Enstitüsü, Türk filmlerini uluslararası platformlara taşıyarak medeniyetler arası etkileşimin izlerini taşıyan Türkiye’nin zengin kültürel mirasını geniş kitlelere tanıtmaya yönelik ses getiren faaliyetler düzenliyor.

Hollanda’da bahar aylarında gerçekleştirilen seçkin festivaller arasında yer alan Kırmızı Lale Film Festivali, 9. kez kapılarını sinemaseverlere açtı.

Türkiye ve Hollanda’dan çeşitli kurum ve kuruluşların destekleriyle Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü ve Kırmızı Lale Vakfı tarafından 26 Mayıs-4 Haziran 2023 tarihleri arasında “9. Kırmızı Lale Film Festivali” düzenlendi.

Amsterdam’da 26 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilen açılış programına T.C. Amsterdam Başkonsolosu Mahmut Burak Ersoy, Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Adil Akaltun, Türkiye’nin ve Hollanda’nın sinema sektörlerinden öncü isimler, sinemaseverler ve davetliler iştirak etti.

TÜRK FİLMLERİ ULUSLARARASI ARENADA TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDİYOR

T.C. Amsterdam Başkonsolosu Mahmut Burak Ersoy, Türk filmlerinin Türkiye ile diğer ülkeler arasında önemli kültürel köprüler oluşturduğunu söyledi.

Türk filmlerinin Türkiye’yi uluslararası arenada nitelikli bir şekilde temsil ettiğini belirten Büyükelçi Ersoy, “Türk yönetmenlerin ve oyuncuların birçok festivalden ödüllerle döndüğünü görüyoruz. Onların başarılarıyla gurur duyuyoruz. Filmler, modern Türkiye’nin konularını, yaşam tarzlarını, kültürünü ve geleneksel hayatını bir araya getiren çok güzel eserler ortaya koyuyor.” ifadelerini kullandı.

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Adil Akaltun, Yunus Emre Enstitüsü olarak farklı kültürlerden insanlarla bir araya gelmek istediklerini dile getirerek Kırmızı Lale Film Festivali’nin bu anlamda önemine işaret etti.

Festivalin açılışında yönetmen Ferit Karahan’ın “Okul Tıraşı” isimli filmi gösterildi.

Festivalin açılış törenine katılan “Okul Tıraşı” isimli filmin başrol oyuncusu Ekin Koç, seyircilere film setinde yaşadığı anılarını anlattı.

Film festivallerinde seyirci ile buluşmayı çok sevdiğini belirten Koç, “Farklı ülkelerde, farklı dili konuşan insanlarla ortak noktamız olan sinema üzerine konuşabilmek çok hoşuma gidiyor.” dedi.

YÖNETMEN ÇAĞAN IRMAK SİNEMASEVERLERLE BULUŞTU

Kırmızı Lale Film Festivali kapsamında 29 Mayıs 2023 tarihinde “Dedemin İnsanları” ve “Babam ve Oğlum” gibi filmleri gösterime sunulan yönetmen Çağan Irmak, gösterimin ardından sinemaseverlerle buluştu.

Sinemayla ilgilenenlere başarısızlık korkusu yaşamamaları gerektiğini hatırlatan Irmak, “Sinema okulda öğretilmez. Sinema, izleyerek öğrenilir. Sinema öğrencisi olmak çok güzel ama üniversitede öğretilene ‘ille de tek doğru bu’ diye sarılmak gerekmez. Okulda öğrendiğimiz şey sadece bir tez. Sen yönetmen olarak onun karşıtını uygulayabilirsin.” ifadelerini kullandı.

“YÖNETMENLİK DOĞRU NOKTALARI BİRLEŞTİRMEK”

Yönetmenliği “doğru noktaları birleştirmek” olarak tanımlayan Irmak, “Yönetmenlik, doğru müzisyeni, doğru kalemi ve doğru şeyleri bulup onları birleştirmektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Irmak, doğru müzik seçimine örnek olarak Dünya Soundtrack Ödülleri’nde, “Yılın Keşfi” ödülünü kazanan “Babam ve Oğlum”un müziklerini yapan Evanthia Reboutsika’nın tekliflerini kabul edişini anlattı.

“Babam ve Oğlum” filminin müziğini Reboutsika’nın yapmasını çok istediğini kaydeden Irmak, “Okuması için senaryoyu Yunancaya tercüme ettik ve kendilerine gönderdik. Evanthia, daha 30. sayfayı okurken arayıp ‘Tamam filmin müziğini yapmayı kabul ediyorum.’ dedi ve sonrasında bu müzik ödül kazanmaya layık görüldü.” şeklinde konuştu.

“SİNEMA, HAYATIN GERÇEĞİNE UYGUN OLMALI”

Irmak, sinemada gösterilenlerin hayatın gerçeğine uygun olması gerektiğinden bahsederek, “Oyuncu, rolünü hayatın gerçeğine uygun oynamalı ve rolünü gerçeklikten kopmadan yansıtmalı.” dedi.

“Dedemin İnsanları” filminde gerçekte yaşanmış olan fakat seyircinin inanamayacağı unsurları senaryosuna koymadığını belirten Irmak, “Bu film, en sevdiğim filmimdir çünkü film dedem ile benim hayat hikâyemizi anlatıyor. Dedemin bizi bırakıp gidişi aynı filmdeki gibi oldu.” diye konuştu.

FESTİVALDE, “EN İYİ FİLM ÖDÜLÜ” VE “YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ” VERİLDİ

Festivalde, bu yıl Türkiye’nin yanı sıra Kazakistan, Özbekistan ve Azerbaycan yapımı filmlere yer verildi.

Hollanda’nın Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Maastricht ve Eindhoven olmak üzere 5 ayrı şehrinde 4 Haziran 2023 tarihine kadar farklı ülkelere ait zengin bir seçkiden oluşan 30’a yakın filmin gösterimi yapıldı.

9. Kırmızı Lale Film Festivali’nin 4 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştirilen kapanış programında Emre Kayış’ın yönetmenliğini üstlendiği “Anadolu Leoparı” adlı film, “En İyi Film” ödülüne layık görüldü.

Programda, Türk sinemasının önde gelen isimlerinden Hale Soygazi’ye “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” takdim edildi. Soygazi’nin ödülünü aldıktan sonra gerçekleştirdiği konuşmanın ardından Kırmızı Lale Film Festivali sona erdi.

Kaynak: Yunus Emre Enstitüsü