Şimdi yükleniyor

Anar 85 Yaşında

anar 85 yasinda

Anar 85 Yaşında

Ünlü Azerbaycanlı yazar Anar Rzayev’in doğumunun 85. yılı vesilesiyle TÜRKSOY, Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, Azerbaycan Yazarlar Birliği (AYB) ve Türk Edebiyatı Vakfı (TEV) iş birliğinde “Anar 85 Yaşında” etkinliği düzenlendi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev’in ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rzayev, Azerbaycan Büyükelçiliği Müsteşarı Eldar Aliyev,  TEV Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Kabaklı, davetliler ve çok sayıda edebiyatsever katıldı. 

Toplantıda açış konuşması yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı çağdaş Türk edebiyatının önemli ismi Anar’ın doğumunun 85. yıl dönümü münasebetiyle bir arada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yüzyıllardır kullanılan Türk dilinin günümüze kadar ulaşmasında en büyük payın halklarımızın zengin sözlü ve yazılı edebiyata ve bunların taşıyıcısı olan şair, yazar ve edebiyatçılara sahip olmasından ileri geldiğini dile getiren Raev, “Bugün TÜRKSOY’a bir nur, ulvi bir söz ustası, hikmet dolu fikirler sahibi ve asil bir insan geldi dersem yanılmam! O, Anar’dır!

Anar, her şeyden önce bizim için özel bir önem arz eder, özel bir değer ve kuşkusuz özel bir yetenek sahibi bir insandır! Her milletin, milletin ruhu haline gelmiş ve milletin sembolü olan insanları vardır. Ben Anar’ı böyle bir asilzade insan olarak bildim. 

Milletin yüzü, milletin onuru ve milletin manevi lideri gibi büyük sözler, Anar âlime yakışır. Çünkü onun hayatı ve kaderi, hayata bakış açısı ve duruşu ve vatanseverliği bunun açık bir delilidir.

Yazar ve vatanseverlik! Bu iki kutsal kelime, Anar âlimin tabiatında derç edilmiştir! Onun kaleme aldığı romanları ve kısa öyküleri insanoğlunu temizliğe; manevi temizliğe ve insanın kendi içindeki özüne dönmesine davet eder. Şartlar ne olursa olsun, “İnsan” adını kutsal ve yüce tutmaya teşvik eder!

Bu haysiyet ve istidat Anar âlimin esas özelliği olarak biliyorum!.” diye konuştu.

Toplantıda konuşan TEV Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Kabaklı, Vakıf olarak kuruluşundan günümüze Türk Dünyası’na hep gönül gözüyle baktıklarını, Azerbaycan’ı, Kazakistan’ı, Kırgızistan’ı, Özbekistan’ı, Türkmenistan’ı hep vatan bildiklerini ve bu coğrafyanın değerlerini kendi değerleri bildiklerini vurguladı. Anar’ın doğumunun 85. yılı vesilesiyle düzenledikleri bu etkinliğin de ortak kültürümüzün önemli değerlerine sahip çıkma olarak gördüklerini belirtti. 

Azerbaycan Büyükelçiliği Müsteşarı Eldar Aliyev ise Anar’ın hikayeleriyle büyüyen nice kuşağın bugün Anar’ın 85 yaşı vesilesiyle düzenlenen etkinlikte bir arada bulunduğunu dile getirerek Anar Rzayev’in Azerbaycan edebiyatındaki öneminden bahsetti.

Açış konuşmalarının ardından “Çağın Önünde Bir Yazar: Anar” ve “İki Asrın Kavşağında Bir Yazar: Anar” kitaplarının tanıtımı ve kurdele kesimi gerçekleştirildi.

Toplantının ikinci hissesinde Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Reşad Mecid,  yazarlar İmdat Avşar, Doç. Dr. Pervin Nuraliyeva ve Günel Anarkızı, yazar Anar’ın Azerbaycan edebiyatı ve Türk Dünyası’ndaki önemi, hayatı, yaşamı ve çalışmaları hakkında bildirilerini sundular. 

Toplantıda TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Anar’ın 85. yılı münasebetiyle TÜRKSOY 30. Yılı Madalyası’nı yazara takdim etti. 

Etkinliğin sanatsal bölümünde solist Aynaz Rahimzade, Elçin Hetemli (Tar) ve Areş Nazari (Nağara) üçlüsü Azerbaycan’ın ünlü şarkılarının yanı sıra, Anar Rzayev’in annesi Nigar Refibeyli ve babası Resul Rza’nın şiirlerine bestelenmiş şarkılardan oluşan mini konser sundular.

Etkinlik sonunda konuşma yapan Azerbaycan’ın ünlü yazarı Anar, doğumunun 85. yılına ithafen TÜRKSOY’da düzenlenen etkinlikten ötürü duyduğu memnuniyeti şu şekilde ifade etti:

“TÜRKSOY’da olmak benim için çok büyük öneme sahip, TÜRKSOY bana çok yakın, doğma ve azizdir. TÜRKSOY’un kurulmasında küçük de olsa bir katkımım olması benim için mutluluk vericidir. Teşkilat kurulmadan önce bir konuşmamda Türk Devletleri arasında UNESCO gibi faaliyet gösteren, Türk halklarının kültürüne ve sanatını önem veren bir kuruluşun olması gerektiğine vurgu yapmıştım. Bir süre sonra kuruluş aşamasını tamamlayarak TÜRKSOY kurulunca ilk başkanı benim de çok yakın dostum olan, Azerbaycanlı ünlü sanatçı Polat Bülbüloğlu oldu, ikinci Genel Sekreter ise yine çok yakın dostum Kazakistanlı müzik insanı Düşen Kaseinov oldu ve sonunda Kırgızistan’dan yakın dostum Kırgız Halk Yazarı Sultan Raev TÜRKSOY Genel Sekreteri görevini devraldı. Müzisyenlere karşı değilim ancak kendim de yazar olduğum için TÜRKSOY’u bir yazarın yönetmesinden çok memnunum.” diye konuştu.

Kırgızistan ile olan gönül bağına da değinen Anar, annesi tarafından akrabalarının Sovyet rejimi Stalin baskıları zamanı Azerbaycan’ı terk etmek zorunda kaldıklarını vurgulayarak bir kısmının Türkiye’ye yaşamak için gönüllü olarak geldiğini diğer bir kısmını ise Sovyet rejimi tarafından Kırgızistan’a sürgün edildiğini aktardı. Anar, Kırgızistan ve Kırgız halkı ile özel yakınlığı olduğunu dile getirerek, başta dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov olmak üzere ve şu anda TÜRKSOY Genel Sekreteri görevini yapan Sultan Raev gibi çok önemli yazar dostlara sahip olduğunu belirtti. Özellikle yazar Cengiz Aytmatov’la olan dostluk bağlarını değinen Anar, “Biz her zaman birbirimize kitap hediye ederken Aytmatov bana “Küçük Kardeşim Anar’a”, ben ise “Büyük Kardeşim Cengiz’e” diye kitabımızı imzalardık” şeklinde konuştu.

Anar konuşmasını etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek bitirdi.

Etkinlik günün anısına çekilen aile fotoğrafıyla sona erdi.

Kaynak: TÜRKSOY