Şimdi yükleniyor

Bir Fincan Kahvenin Hatırı, Bir Bardak Çayın Muhabbeti Bükreş’te Anlatıldı

bir fincan kahvenin hatiri bir bardak cayin muhabbeti bukreste anlatildi

Bir Fincan Kahvenin Hatırı, Bir Bardak Çayın Muhabbeti Bükreş’te Anlatıldı

Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın farklı kıtalarında Türkiye’nin zengin gastronomi kültürünün unsurlarını tanıtmaya yönelik faaliyetler gerçekleştiriyor.

Bükreş Yunus Emre Enstitüsü ve Romanya Amerikan Üniversitesi iş birliğiyle 19 Mayıs 2023 tarihinde gastronomi etkinliği gerçekleştirildi.

Romanya Amerikan Üniversitesinin ev sahipliğinde Bükreş Yunus Emre Enstitüsü tarafından gönüller arasında kurduğu köprülerle Türk kültüründe ayrı öneme sahip olan Türk kahvesi ve çayının tarihî ve kültürel özellikleri tanıtıldı.

Kahvenin Yemen’den Avrupa’ya olan yolculuğuna değinilen faaliyette, kahve kültürünün Anadolu insanının günlük yaşamındaki yeri ve önemi, Türk kültürünün ve Türk mutfağının ayrılmaz bir unsuru olması ile 1400’lü yıllardan itibaren tüketimi yaygınlaşan kahvenin günümüzde dünyanın dört bir yanında sevilerek tüketilmesi vurgulandı.

Bükreş Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız, “Kahvenin ilk defa nasıl ortaya çıktığına dair kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, ana vatanı Yemen ve Habeşistan coğrafyası olarak bilinen bu kadim içecek, Anadolu’da öyle sahiplenilmiştir ki 2013 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde ‘Türk Kahvesi ve Geleneği’ olarak yer almış ve tescillenmiştir.” diye konuştu.

“RUMENLERİN TÜRK KÜLTÜRÜNE GÖSTERDİĞİ HAYRANLIK BİZLERİ ROMANYA GENELİNDE GERÇEKLEŞTİRECEĞİMİZ NİCE FAALİYETLER İÇİN MOTİVE EDİYOR”

Koordinatör Yıldız, “Bugün Bükreş’te Erasmus Projesi kapsamında Romanya’da eğitim gören gönüllü Türk öğrencilerimizle Romanya Amerikan Üniversitesinde kadim içeceklerimizi tanıtma fırsatı bulduk. Enstitü olarak muhtelif tanıtım faaliyetlerimiz kapsamında stant açtığımız her yer Rumenler tarafından yoğun ilgi görüyor. Rumenlerin Türk kültürüne gösterdiği hayranlık bizleri Romanya genelinde gerçekleştireceğimiz nice faaliyetler için motive ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Romanya Amerikan Üniversitesi Rektörü Costel Negricea, “Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde hazırlanan bu etkinlikte akademisyenler ve öğrenciler oldukça keyifli zaman geçirdi. Türk kahvesi ve geleneği konusunda detaylı bilgi edinme fırsatı bulduk. Televizyonda, internette her zaman karşılaştığımız Türk kahvesi ve çayının tarihini ve özelliklerini öğrenmek gerçekten heyecan verici.” dedi.

Romanya’da bulunan Bükreş ve Köstence Yunus Emre Enstitüleri tarafından 2011 yılından itibaren muhtelif eksenlerde gerçekleştirilen faaliyetler aracılığıyla Romanya’da Türkçenin ve Türk kültürünün tanıtılmasında önemli adımlar atılıyor.

Kaynak: Yunus Emre Enstitüsü