Şimdi yükleniyor

Aşk ve Tasavvuf Müzikle Bir Araya Geldi

ask ve tasavvuf muzikle bir araya geldi

Aşk ve Tasavvuf Müzikle Bir Araya Geldi

Londra Yunus Emre Enstitüsü, Mevlevi sema töreni geleneğini İngiltere’ye taşıyarak İngilizlere geleneksel Türk tasavvuf musikisi eşliğinde maneviyat dolu bir deneyim yaşattı.

Londra Yunus Emre Enstitüsü, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tasavvuf İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu tarafından Londra, Cambridge ve Oxford olmak üzere İngiltere’nin farklı şehirlerinde gerçekleştirilecek olan “Mevlevi Sema Ayini ve Devran Zikri” etkinliğine ev sahipliği yapıyor.

İNGİLTERE’DE KADİM GELENEKLE “TANIŞ OLUNDU”

aa 20230425 30952396 30952373 londrada mevlevi sema ayini ve devran zikri programi duzenlendiLondra Dalston’da yer alan Earth Tiyatro Salonu’nda düzenlenen etkinliğe T.C. Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Londra Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mehmet Karakuş, Türk ve yerel kurum temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda izleyici iştirak etti.

İki bölümden oluşan programda ilk olarak İlahiyatçı ve Yazar Mehmed Fatih Çıtlak tarafından Mevlevi sema ayinine ilişkin bilgiler verildi.

Sema ayininin sonundaki “Hu” sesinin nefes sesi olduğuna ve insanca yaşamak anlamına geldiğini ifade eden Çıtlak, “Biz sema yapmak için çıktığımızda bunu düşünerek çıkıyoruz. Bizim için sema folklorik bir gösteri, kültürel bir organizasyon değildir.” diye konuştu.

Ayin esnasında sahnedeki ekrana törenin bölümleri, hareketlerin anlamı ve enstrümanlara ilişkin bilgiler yansıtıldı.

Çıtlak, programın ikinci bölümünde ise devran zikrine ilişkin bilgi verdi. İslam ile birlikte Türk Dünyası’nın hep bir hareket içinde olduğunu söyleyen Çıtlak, sema ile devran zikrinin de bu harekete örnek olduğunu belirtti.

Devran zikrinde daire şeklinde el ele tutuşmanın eşitliğe işaret ettiğini söyleyen Çıtlak, devran zikrinin yaklaşık 400 yıllık bir tarihi olduğunu kaydetti.

ELDE EDİLEN GELİR AFAD’A BAĞIŞLANACAK

Topluluk, İngiltere programı kapsamında Londra’nın ardından Cambridge ve Oxford’da da sema ve devran zikri programları gerçekleştirecek.

Etkinlik kapsamında Çıtlak ile Orta Doğu müzikolojisi alanında çalışmalarını sürdüren Fahri Profesör Owen Wright, “Mevlevi Kültürü ve Tasavvuf Müziği” konulu söyleşi ve konferanslara konuşmacı olarak katılacak.

Ülkedeki 3 kentte gerçekleştirilecek programların bilet satışlarından elde edilecek gelirin tamamı Türkiye’deki depremzedelerin yararına Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına (AFAD) bağışlanacak.