Şimdi yükleniyor

“Türkçenin Yabancılara Öğretiminde Yaşanan Sorunlar Çalıştayı”nın İkincisi Bosna Hersek’te Yapıldı

turkcenin yabancilara ogretiminde yasanan sorunlar calistayinin ikincisi bosna hersekte yapildi

“Türkçenin Yabancılara Öğretiminde Yaşanan Sorunlar Çalıştayı”nın İkincisi Bosna Hersek’te Yapıldı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Dil Kurumu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle düzenlenen “Türkçenin Yabancılara Öğretiminde Yaşanan Sorunlar Çalıştayı”nın ikincisi 18 Kasım 2023 tarihinde Bosna Hersek’te yapıldı.

Çalıştaya; Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı BE Prof. Dr. Derya ÖRS ve Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman MERT’in yanı sıra KKTC Başbakanı Ünal ÜSTEL, KKTC Millî Eğitim Bakanı Nazım ÇAVUŞOĞLU, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Emre GENÇTUĞ ve Türkiye’nin Saraybosna Eğitim Müşaviri Faruk Berat AKÇEŞME katıldı.

Toplantıda ayrıca, KKTC Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü Başkanı Durali GÜÇLÜSOY, KKTC Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Dairesi Müdürü Murad AKTUĞ, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif YAMAN, Saraybosna Türkiye Maarif Vakfı Okul Müdürü Dr. Sabri KAN, alanının uzmanı akademisyenler ve KKTC’de görev yapan öğretmenler de hazır bulundu.

Çalıştayın açış konuşmasını Kurum Başkanımız Prof. Dr. Osman MERT gerçekleştirdi. Prof. Dr. MERT konuşmasında, Türk Dil Kurumu Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi Bilim ve Uygulama Kolu Üyeleri ve Türkiye Maarif Vakfı ile Yunus Emre Enstitüsünün ülke temsilcilerinin katıldığı bu çalıştayda olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Prof. Dr. Osman MERT, yabancı dil öğrenmenin ve öğretmenin değeri üzerinde durarak dünyada ve ülkemizde son zamanlarda yaşanan küresel ve bölgesel gelişmeler sonrasında Türkçenin yabancılara öğretilmesinin ayrı bir önem arz ettiğini vurguladı. Türkçenin yabancılara öğretilmesi hususunda çalışmalar yapan kurum ve kuruluşlardan bahseden MERT, Türk Dil Kurumunun Türkçenin öğretimi konusundaki çalışmalarını “Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi Bilim ve Uygulama Kolu” vasıtasıyla yürüttüğünü ifade etti.

İlki 11-14 Eylül 2023 tarihlerinde KKTC’de gerçekleştirilen Türkçenin Yabancılara Öğretiminde Yaşanan Sorunlar Çalıştayı’nda Türkçenin yabancılara öğretimi konusunda yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözümlerinin ele alındığını hatırlatan MERT, çalıştayın ikincisinin de bu alanda belli bir mesafe katedilmesini sağlayacağını belirtti.

Programın protokol konuşmaları Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı BE Prof. Dr. Derya ÖRS, KKTC Başbakanı Ünal ÜSTEL ve KKTC Millî Eğitim Bakanı Nazım ÇAVUŞOĞLU tarafından yapıldı.

Yüksek Kurum Başkanı BE Prof. Dr. Derya ÖRS konuşmasının başında, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ise 40. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve Rauf DENKTAŞ’ı saygı, rahmet ve minnetle andı. Konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kopmaz ve sarsılmaz bağı üzerinde duran ÖRS, iki ülkenin siyasi, bilimsel ve kültürel alanda iş birliği içerisinde çalışmalar yürütmeye devam ettiğini belirtti. BE ÖRS, KKTC Millî Eğitim Bakanlığı ile iş birliği içerisinde yürütülen bu çalıştayın Saraybosna’da gerçekleştirilmesinden çok memnun olduğunu kaydetti. Balkan coğrafyasında yaşayan halkların tarihî süreçte yaşadığı acılardan ve sıkıntılardan da söz eden ÖRS, dost ülkelerimizde yaşayan kardeşlerimizle kültürel ve insani bağlarımızın her zaman devam edeceğinin altını çizdi.

KKTC Millî Eğitim Bakanı  Nazım ÇAVUŞOĞLU ise Türkçe konuşamayan öğrencilere kıymet verdiklerini belirterek bu durumu çözülmesi gereken bir mesele olarak gördüklerini ifade etti. KKTC’nin demografik yapısındaki değişmelerle birlikte yabancı öğrenci sayısındaki artışın altını çizen ÇAVUŞOĞLU, bu sorunun çözümü için büyük mücadele verdiklerini belirtti. ÇAVUŞOĞLU bu bağlamda destekleri için Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile bünyesinde bulunan Türk Dil Kurumuna teşekkürlerini sundu.

KKTC Başbakanı Ünal ÜSTEL de yaptığı konuşmada iki ülke arasında düzenlenen bu ortak çalışmaların bilimsel ve kültürel açıdan önemi üzerinde durdu. Çalıştayda ortaya çıkan yol haritasının yabancılara Türkçe eğitimi ve öğretimi alanında önemli bir rehber olacağını aktaran ÜSTEL, Türkçenin yabancılara öğretilmesinin dünya üzerinde Türkçe konuşur sayısının artışındaki etkisinden de bahsetti.

Çalıştayın açış programı; Türkçe Sözlük, teşekkür belgesi ve armağan takdimi ile sona erdi.

Çalıştayın kapanış ve değerlendirme oturumunda, 11-14 Eylül 2023 tarihlerinde düzenlenen ilk çalıştayımızda elde edilen ve resmî makamlarla paylaşılan sonuç raporunu değerlendirmek üzere Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Nezir TEMUR ve Prof. Dr. Fatma BÖLÜKBAŞ KAYA yer aldı. Oturumda ayrıca, Türkiye Maarif Vakfı ile Yunus Emre Enstitüsünün Türkçenin yabancılara öğretimi alanındaki tecrübelerini aktarmak amacıyla Dr. Sabri KAN ve Mehmet Akif YAMAN da bulundu. Oturumun sonrasında katılımcılara teşekkür ve katılım belgesi ile armağan takdimi yapıldı.

Kaynak: Türk Dil Kurumu