Şimdi yükleniyor

TİKA Sırbistan’da Kültürel İş Birliğine Devam Ediyor

tika sirbistanda kulturel is birligine devam ediyor

TİKA Sırbistan’da Kültürel İş Birliğine Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Sırbistan’da bulunan Şumadiya Kragujevac Tarih Arşivi bünyesindeki Şark Koleksiyonunun tanıtımına destek verildi.

Osmanlı hakimiyeti sırasında Balkan topraklarında ortaya çıkan en önemli Sırp arşivlerinden biri olan Şark Koleksiyonu, büyük kısmı Osmanlıca olan tarihi, dini, idari ve kültürel içerikli 200 belge ve 30 kitaptan oluşuyor.

TİKA hem gizli kalmış kültürel değerlerin ortaya çıkarılabilmesi hem de iki ülke arasındaki kültürel iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla koleksiyonun katalog basımına ve sergi düzenlenmesine destek oldu. Proje kapsamında Kragujevac şehrinde ve Belgrad Etnografya Müzesinde gerçekleştirilen sergilere yoğun ilgi gösterildi.

Serginin açılışında konuşma yapan yazarlardan Slavko Stepanoviç, Şumadiya Tarih Arşivinin çalışmaları kapsamında geleneksel tarih yazımının bir adım ötesine geçmeye çalıştıklarını, insanların günlük hayatından bahseden belgeleri birleştirerek sunmaya çalıştıklarını ifade etti.

Bir diğer yazar Nenad Karamıljakoviç ise, Osmanlı Türkçesiyle yazılmış arşiv malzemelerinin, 14. yüzyılın sonundan 20. yüzyılın başına kadarki Sırp tarihinin birincil kaynakları olarak sınıflandırıldığını ve en önemli tarihi olay ve kişiliklerin yeniden inşasına ilişkin bilimsel çalışmalar için bir referans noktası teşkil ettiğini belirtti. Karamıljakoviç ayrıca, koleksiyon bünyesinde bulunan 13 belge ve 4 kitaptan istifade edilerek oluşturulan kataloğun, Sırp ve Türk kültür kurumları arasında daha güçlü iş birliğine zemin hazırlayacağını ümit etiğini ifade etti.

Kragujevac Tarih Arşivi Müdürü Sanja Zivkoviç, serginin önemli bir tarihi bölümün kapılarını araladığını belirterek bu projeye verdiği destekten dolayı TİKA’ya minnettar olduklarını ifade etti.

TİKA Belgrad Program Koordinatörü Mehmet Mete Anaç ise Kragujevac Tarih Arşivinin çeşitli arşiv belgeleri ve kitap koleksiyonlarıyla çok değerli bir hazineyi bünyesinde barındırdığını ve bu hazinenin gelecek nesillere aktarılmasında çok önemli bir rol üstlendiğini ifade etti. Anaç, projenin diğer tüm projeler gibi iki ülke arasındaki sarsılmaz dostluğun somut bir örneğini teşkil ettiğini belirtti.

Kaynak: TİKA