Şimdi yükleniyor

Saraybosna’da Tanışkan Projesi’nin Atölye Çalışmaları Düzenlendi

saraybosnada taniskan projesinin atolye calismalari duzenlendi

Saraybosna’da Tanışkan Projesi’nin Atölye Çalışmaları Düzenlendi

Yunus Emre Enstitüsü tarafından değişen ve gelişen teknoloji dünyasına uyum sağlamak amacıyla geliştirilen; yapay zekâ ve NFT gibi yeni teknolojilerin kullanılarak sanat ile Türkçenin bir araya getirildiği Tanışkan Projesi’nin atölye çalışmaları Saraybosna’da düzenlendi.

Atölye çalışmalarına Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü tarafından Bosna Hersek’te yürütülen Tercihim Türkçe Projesi kapsamında Türkçe öğrenen öğrenciler katıldı. Atölye çalışmalarında öğrenciler son dönemde oldukça popüler olan NFT gibi yeni teknolojileri kullanarak sanat yapıtları ve Türkçe dijital içerikler üretti. Öğrenciler, yapay zekâ gibi yeni teknolojiler üzerinden oluşturdukları alan vasıtasıyla “Türkçe” yeni hikâyeler oluşturarak sanat çerçevesinde yaratıcı fikirlerini ortaya koydu.

Teknolojiye ilgi duyan öğrenciler, yapay zekâ aracılığıyla dijital içeriklerin üretilmesine ilişkin bilgi aldıktan sonra terminolojide “girdi”nin karşılığı olan prompt yazmayı öğrendi. Prompt yazılmasının ardından öğrenciler, kendilerine özel ve diğer öğrencilere yönelik dijital içerikler hazırladı.

Atölye çalışmasının devamında Yunus Emre’nin dizelerindeki ifadelerden hareketle hazırlanan örnek dijital içeriklerin incelenmesinin ardından öğrenciler, Yunus Emre’nin dizelerindeki sözcükleri ve anlamları kendilerine göre yapay zekâya aktararak yeni dijital içerikler üretti.

Teknolojiyle Sanat Üretmenin Yeni Yolu: Tanışkan Projesi

Tanışkan Projesi’nde katılımcıların kendilerini ifade edebilecekleri ve yeni hikâyeler oluşturabilecekleri alanları yapay zekâ gibi teknolojiler üzerinden genişleterek farklı sanat üretim yollarını keşfetmeleri hedefleniyor. Bu sanat üretimleri özellikle Yunus Emre gibi kadim bilgelerin “tanış olma” gibi değerlerinden esinleniyor. Tanışkan Projesi, ayrıca katılımcıların “tanış olması” ve birbirlerine hediye tasarlayabilecekleri bir paylaşım ortamı oluşturuyor.