Şimdi yükleniyor

“Felsefe ve Bilim Tarihi Söyleşileri” Mahmud Erol KILIÇ’ın Konuşmasıyla Devam Ediyor

felsefe ve bilim tarihi soylesileri mahmud erol kilicin konusmasiyla devam ediyor

“Felsefe ve Bilim Tarihi Söyleşileri” Mahmud Erol KILIÇ’ın Konuşmasıyla Devam Ediyor

Felsefe ve bilim tarihi alanındaki tartışmaları gündeme getirmek ve bir tartışma zemini oluşturmak adına Türk Tarih Kurumu tarafından “Felsefe ve Bilim Tarihi Söyleşileri” serisi hazırlamıştır. Kasım 2022 – Mayıs 2023 tarihleri arasında yapılacak bu konuşmaların ikincisini 30 Aralık 2022 tarihinde IRCICA Başkanı ve Bilim Kurulu üyelerimizden olan Prof. Dr.  Mahmud Erol KILIÇ gerçekleştirecektir.

Felsefe, tarih, bilim tarihi, felsefe tarihi gibi alanlarda çalışmalar yapan akademisyen ve akademisyen adayları ile bu alana ilgisi olan herkese açık olan bu söyleşiler, ayda bir defa olmak üzere Türk Tarih Kurumunun Konferans Salonu’nda gerçekleşecektir.

Prof. Dr. Mahmud Erol KILIÇ, 1961 yılında İstanbul’da doğdu. 1985 yılında İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Lise ve üniversite eğitiminin yanında bazı hocalardan Sarf-Nahiv, Tefsir, Hadis, Fıkıh dersleri okudu. Bazı âriflerin derslerine devam etti. Üniversite sonrası bir müddet İngiltere ve Mısır’da bulundu. Akademiye intisab etmeden evvel yayınevi direktörü olarak çalıştı. Asistan olarak göreve başladığı Marmara Üniversitesi, İslam Felsefesi Anabilim Dalı’nda “İslam Kaynakları Işığında Hermes ve Hermetik Düşünce” isimli Yüksek Lisans tezini hazırladı (1989) (yayınlandı). Türkiye üniversitelerinde Tasavvuf Anabilim Dalı’nın kuruluşu gerçekleşince bu yeni akademik dalda yapılan ilk tez olarak nitelendirilen “İbn Arabi’de Varlık ve Mertebeleri” isimli doktora tezini savundu (1995) (yayınlandı). 1998 yılında Doçentliğe, 2004 yılında Profesörlüğe yükseldi. Pek çok yüksek lisans ve doktora tezi yönetti. Yazdığı makaleler birçok ansiklopedi ve dergide yayınlandı. Millî ve milletlerarası kongrelerde tebliğler sundu. Sufi ve Şiir: Osmanlı Tasavvuf Şiirinin Poetikası isimli çalışması Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2004 yılı inceleme-araştırma ödülüne layık görüldü ve birçok dile çevrildi. Bugüne kadar 16 telif, 5 tercüme kitabı ve editörü olduğu 2 kitap yayınlandı. İngilizce, Arapça, Farsça ve Fransızca bilen Prof. Kılıç, Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nde de ders vermektedir.

Kaynak: Türk Tarih Kurumu