Şimdi yükleniyor

Türk Dünyası Ressamları Macaristan’da Buluşuyor

turk dunyasi ressamlari macaristanda bulusuyor

Türk Dünyası Ressamları Macaristan’da Buluşuyor

Kuruluşundan itibaren Türk halkları arasında kültürel ve sanatsal alanda iş birliğini geliştirmek için çok sayıda uluslararası projeye imza atan TÜRKSOY, geleneksel olarak düzenlediği “TÜRKSKY Ressamlar Buluşması” etkinliğini, ünlü Macar şair Sándor Petőfi’nin doğumunun 200. yılı etkinlikleri çerçevesinde 25 Ağustos- 03 Eylül 2023 tarihleri arasında Macaristan’ın Lakitelek şehrinde gerçekleştirecek.

Lakitelek Vakfı’nın ev sahipliğinde düzenlenecek olan tematik buluşmaya, Türk Devletleri’nden 11 tanınmış sanatçı katılacak. Buluşma vesilesiyle birçok ressamın ilk kez ziyaret edeceği Macaristan’da, 10 gün süresince yapılan çalışmalarda ressamlar, Macar halkının bağımsızlık liderlerinden ünlü şair Petőfi’nin eserlerinden ilham alarak tuvallerine hayat verecekler.

Kısa ömründe Macar edebiyatına yüzlerce şiir armağan eden Macar ulusal şairi Petőfi’nin Türk Dünyası’na tanıtılmasına vesile olacak bu buluşma süresince Macaristan’ın önemli tarihî mekânları ziyaret edilerek şairin yaşadığı evi ve anı müzesi sanatçılara tanıtılacaktır. Türk Dünyası ressamlarının gördükleri ve Petőfi’nin hayatına ilişkin dinleyecekleri birbirinden etkili hikâyelerle tuvallerine hayat verecekleri buluşma süresince, Macaristan’ı ve Macar kültürünü, sanatını ve edebiyatını daha yakından tanıma şansı yakalayacaklardır.

Ressamlar Buluşması süresince ortaya çıkacak eserler 02 Eylül 2023 tarihinde Lakitelek şehrinde bulunan Hungarikum Liget’te düzenlenecek sergiyle sanatseverlerin beğenisine sunulacaktır. 

Macar şair Sándor Petőfi’nin doğumunun 200. yılına ithafen gerçekleştirilecek buluşmaya katılacak olan sanatçıların isimleri şöyledir: Sakit Mammadov, Arif Azizov, Nargiz Guliyeva (Azerbaycan), Botagoz Tolesh, Almagul Yessimova (Kazakistan), Azizbek Suleimanov, Sadyk Murzakhanov (Kırgız Cumhuriyeti),  Bakhtiyar Makhkamov (Özbekistan), Refik Aziz (Türkiye), Ishanguly Ishangulyyev, Abdylla Mammetberdiyev (Türkmenistan).    

Kaynak: TÜRKSOY