Şimdi yükleniyor

TÜRKSOY’un 30. Yılı Kazakistan Milli Kütüphanesi’nde Kutlandı

turksoyun 30 yili kazakistan milli kutuphanesinde kutlandi

TÜRKSOY’un 30. Yılı Kazakistan Milli Kütüphanesi’nde Kutlandı

TÜRKSOY’un kuruluşunun 30. yılı kutlamaları kapsamında Kazakistan Cumhuriyeti Milli Kütüphanesi’nde “Türk Dünyası’nın Birliği” kitap sergisi açıldı.

Kazakistan’da “TÜRKSOY Kültür Günleri” çerçevesinde düzenlenen etkinliğe TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı Yerjan Yerkinbaev, Kazakistan Millî Kütüphanesi Başkanı Bakıtjamal Kayırbekkızı, Kazak edebiyatının ünlü simalarından yazar Murad Auvezov, Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Ulugbek Esdeulet, Kazakistan’ın edebiyat camiası temsilcileri, yerel kurum ve kuruluşların temsilcileri ve kitapseverler katıldı.

Burada yaptığı konuşmada TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, TÜRKSOY’un kuruluşunun 30. Yılı vesilesiyle Almatı şehrinde ve Kazakistan Millî Kütüphanesi’nde düzenlenen etkinlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Edebiyatın halklarımızın kültürel gelişimi ve zengin mirasının yaşatılmasındaki rolüne değinen Raev, ortak dil ile bağlı kardeş halkların edebiyatının bütün dünyaya tanıtılmasının önemli olduğunu ve TÜRKSOY’un bu amaçla çok sayıda etkinlik düzenlediğini vurguladı.

Kazakistan Millî Kütüphanesi’nin kardeş halkların edebiyatının tanıtılmasına verdiği katkıya da değinen Raev, TÜRKSOY olarak Türk Dünyası’na yönelik hazırlanan yayınların Millî Kütüphane raflarında yerlerini aldığını kaydetti.

Etkinlikte Türk Dünyası edebiyatına katkı sunan Kazakistanlı yazarlara TÜRKSOY’un 30. kuruluş yılına ithafen hazırlanan “TÜRKSOY’un 30. Yılı Madalyası” takdim edildi.

Talgat Abugazin, Bakıtjamal Kayırbekkızı, Erbol Beysenov ve Kadirbek Kunypiyauly madalyalarını TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev’in elinden aldı.

Kazakistan Millî Kütüphanesi Başkanı Bakıtjamal Kayırbekkızı ise TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev’e “Kazakistan Millî Kütüphanesi Fahri Okuru” nişanını takdim etti.

Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri “Türk Dünyası’nın Birliği” kitap sergisinin kurdele kesim törenini gerçekleştirdi. 

Kitapseverler sergide TÜRKSOY, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan bölümlerinde yer alan kitaplar hakkında bilgi aldı, farklı dillerde yazılan kitapları yakından inceleme fırsatını yakaladı.

Sergide, TÜRKSOY tarafından Kazakça yayımlanan kitaplarla birlikte Kazakistan’ın önemli şahsiyetleriyle ilgili farklı dillerde hazırlanan, “Abay’ı Okumak” sanat albümü, ” Cengiz Aytmatov’u Okumak” sanat albümü, “İmadeddin Nesimi Dünya Dillerinde” şiir kitabı, “Olcas Süleymenov’u Okumak” sanat albümü,  “Abay’dan Seçme Şiirler” kitabı, Kazak halkının üç ulu çınarı Saken Seyfullin, İlyas Jansügirov ve Beyimbet Maylin’in yer aldığı  “Üç Arıs” prestij kitabı, “Jambyl Jabayev” kitabı, Mukagali Makatayev’in “Son Turnalar Giderken” şiir kitabı, Gabbas Kabışev şiir kitabı, Türkistan’da gerçekleştirdiği “TÜRKSOY  Ressamlar Buluşması”nın  resimlerinin yer aldığı katalog gibi bir çok kitap yer aldı.

Kaynak: TÜRKSOY