Şimdi yükleniyor

76. Sayı

76. Sayı

25,00

Stokta yok

Kategoriler:

Açıklama

Eski ABD Başkanı George H. W. Bush, Berlin Duvarı’nın yıkılmasını takiben Soğuk Savaş perdesinin kapanması ve Irak’ın işgal ettiği Kuveyt’ten çekilmesiyle oluşacak yeni jeopolitik ortamı “Yeni Dünya Düzeni” tabiriyle tarif etmişti. Ancak aradan geçen zamanda biriken sorunlar, uluslararası toplumu her geçen yıl daha da daralan ateş çemberlerinden geçmeye zorluyor. İnsanoğlunun gözle görülür tehditlere odaklandığı bu günlerde, hesaba katmayı ihmal ettiği bir düşman, bugün dünyaya kendi düzenini dayatıyor: Yeni Tip Koronavirüs (COVID-19).

Koronavirüs salgınının, 21. yüzyılın küresel ölçekli şimdiye kadar gördüğümüz en önemli gelişmesi olduğunu söylemek mümkün. Nitekim bu durum, korona salgınının küresel ölçekli bir dönüşümü de beraberinde getireceği yorumlarının yapılmasına neden oluyor. Yeni dünya düzeni ne mutlak tükeniş ne de mükemmel düzenden ibaret olmayacak. Muhtemelen ikisinin bileşkesi şeklinde karşımıza çıkacak. İşte tam da bu sebepten ötürü başarabilirsek; yeni düzeni rotasına sokacak dümenin yegâne kolları bilgi ve güven olacaktır. Kurallarını kim yazarsa yazsın, yeni dünya düzeni, coğrafi konumumuz ve jeopolitik önemimiz nedeniyle bizim de geleceğimizi derinden etkileyecektir. Bu değişim sürecinin yakından takip edilmesi, ortaya çıkabilecek risklere karşı tedbirler geliştirilmesi ve yeni düzene göre pozisyon belirlenmesi gerekmektedir.

Dünyanın dengeleri büyük hızla değişiyor ve Türkiye gibi hızla gelişen ülkelerin bu değişime ayak uydurabilmeleri her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Ulus devletlerin yeniden güçlendiği zamanımızda, jeopolitik ve jeo-ekonomik güç mücadeleleri ivme kazanırken küreselleşme zemin kaybediyor. Bu salgın ayrıca bize şunları gösterdi: Öncelikle küreselleşme, ulus üstü kurumlar denilen koca koca teşkilatların bir virüs karşısında hiçbir şey yapmadıklarını ya da yapamadıklarını gösterdi. Doğayı yok etmekte, insanları katletmekte mahir olan güçlerin; onca silahın, ordunun ve ekonomik gücün bir virüs karşısında teslim bayrağını çektiğini, onları yaratanları bile koruyamadığını gösterdi. Covid-19 krizi ile bir kez daha tecrübe edildiği gibi Türkiye; savunma sanayiinde, tarım, hayvancılık ve sanayii sektöründe, sağlık personeli yetiştirme ve sağlık ekipmanı üretiminde kendine yeter hâle gelebilmesi için kısa, orta ve uzun vadeli planları bu yeni dünya düzeni içerisinde hayata geçirmelidir.

“Hikâyesini Arayan Gelecek” konusunu farklı yönleriyle kapsamlı olarak dosya konusu yaptığımız bu özel sayımızda, KONDA Araştırma ve Danışmanlık A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Bekir AĞIRDIR ile bir röportaj gerçekleştirdik. Her ay farklı bir ili tanıttığımız dergimizde bu ay da “Anadolu’nun Köklü Hikâyesi Kırıkkale”ye konuk olduk. Gençlerin de söz sahibi olduğu dergimizde, konumuzla ilgili olarak onların da fikirlerini aldık. “Tarihte Bu Ay Neler Oldu?” köşemizde, tarihin unutulmaya yüz tutmuş olaylarını yeniden gün yüzüne çıkardık. Bu sayımızda da bir film ve kitap tanıtarak sizlere önerilerde bulunduk. Yeni sayımızın düşünce iklimimizi zenginleştirmesini, fikir dünyamıza yeni değerler katmasını ve yol gösterici olmasını temenni eder, sizlere keyifli ve bilinçli okumalar dileriz.