Şimdi yükleniyor

75. Sayı

75. Sayı

25,00

Stokta yok

Kategoriler:

Açıklama

Millî marşlar; söz içeriği, tür özelliği ve müziksel biçimi ne olursa olsun ait olduğu toplumların, ülkelerin ya da halkların duygu ve ihtiyaçlarından doğan eserlerdir. Bu sebepledir ki, Kurtuluş Savaşı başladığı sıralarda, ordumuzun içindeki istiklal ateşini alevlendirecek; azmini, cesaretini, millî şuurunu pekiştirecek; milletimizi tek yürek, tek yumruk hâline getirecek manevi bir güce, İstiklal Marşı’na ihtiyaç duyulur. Akabinde cephelerde kazanılan mücadelenin verdiği bağımsızlık muştusunun insan ruhuna aksiyle “İstiklal Marşı”mız tezahür etmiştir.

Elbette ki zorlu mücadelenin şiirsel ifadeyle destanlaştırılması büyük bir zorluk ve sorumluluk gerektiriyordu. Bu sorumluluğu üzerine alan Mehmet Âkif Ersoy, İstiklal Mücadelesi’ni geleceğe taşıyan ve bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz “millî mutabakat” metnini, ülkemizin bağımsızlığının sözlü meşalesi olan İstiklal Marşı’nı kaleme almıştır. Bu marş, aynı zamanda tek dişi kalmış batı medeniyetine ve sömürgecilik düzenine karşı bir başkaldırı ve meydan okumadır. Tarihten silinmek istenen bir milletin nasıl ve hangi değerlerle ayağa kalktığının, küllerinden yeniden nasıl doğduğunun açık bir belgesidir.

İstiklal Marşı’mız, bizleri her okuduğumuzda yeniden heyecanlandırmakta, millî duygularımıza tercüman olmaktadır. Türk milletinin işgalci kuvvetlere karşı verdiği mücadeleye rehber olan İstiklal Marşı’nın her bir satırı, büyük bir anlam ve öneme sahiptir. Bu eser, tek taşı bile yerinden oynatılmayacak muhkem, harikulâde bir ses, söz ve mana mimarisidir. Türk ulusunun bir bireyi olarak hepimize düşen görev, İstiklal Marşı’nda ele alınan değerleri kavramak, bu değerlerin ulus olmanın vazgeçilmez koşulu olduğunu bilmek, bağımsızlığımızın simgesi olan bayrağımıza ve marşımıza gereken saygıyı göstermektir. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu cennet vatan uğruna bağımsızlık mücadelesi veren tüm kahramanlarımızı ve bu mücadeleyi İstiklal Marşı’mızın her dizesinde hissettiren, “Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.” diyen Millî Şair’imiz Mehmet Âkif Ersoy‘u rahmet ve minnetle yâd ediyoruz. 12 Mart 1921 tarihinde kabul edilen İstiklal Marşı’mızın kabulünün 100. yıl dönümü kutlu olsun.

“İstiklal Marşı’mızın 100. Yıl Dönümü” konusunu farklı yönleriyle kapsamlı olarak dosya konusu yaptığımız bu özel sayımızda, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Tayfun HAYKIR ile bir röportaj gerçekleştirdik. Her ay farklı bir ili tanıttığımız dergimizde bu ay da “Yeşille Mavinin Kucaklaştığı Kent Giresun”a konuk olduk. Gençlerin de söz sahibi olduğu dergimizde, konumuzla ilgili olarak onların da fikirlerini aldık. “Tarihte Bu Ay Neler Oldu?” köşemizde, tarihin unutulmaya yüz tutmuş olaylarını yeniden gün yüzüne çıkardık. Bu sayımızda da bir film ve kitap tanıtarak sizlere önerilerde bulunduk. Yeni sayımızın düşünce iklimimizi zenginleştirmesini, fikir dünyamıza yeni değerler katmasını ve yol gösterici olmasını temenni eder, sizlere keyifli ve bilinçli okumalar dileriz.