Şimdi yükleniyor

51. Sayı

51. Sayı

15,00

Stokta yok

Kategoriler:

Açıklama

Kültür, bir milletin ortak yaşam tarzıdır. Kültürün en önemli unsurları; gelenek, görenek ve inançlardır. Her milletin sahip olduğu bu unsurların sosyal yaşama yansıyan yüzü ise bayramlardır. Milletler, tarihsel süreç içerisinde yaşanılan önemli olayları anmak, örf ve âdetlerini yaşatmak ve dinî inançlarını yerine getirmek amacıyla özel günler yaşar. İşte Nevruz da Türk dünyası için tarih boyunca yaşatılan bu özel günlerden biridir.

Nevruz, uygulamalarda bazı farklılıklar olmakla birlikte, Orta Asya Türk Toplulukları, İran, Anadolu ve Balkanlarda aynı tarihler arasında, her toplumca kendine özgü bir nedene dayandırılarak kutlanan geleneksel bir bayram niteliği kazanmıştır. Türk dünyasındaki örnekler incelendiğinde görülür ki; bayramların özündeki sevgi, kardeşlik ve yardımlaşma ilkeleri nevruzun da temel prensibini oluşturmaktadır. Cumhuriyetle yeniden hız kazanan nevruz kutlamaları, yeni kurulan millî devletin köklerini millî tarihten ve millî kültürden oluşturma gayretidir.

Mete Han zamanından beri Türklerde var olan nevruz geleneğini herhangi bir meşrep veya mezheple ilişkilendirmek doğru değildir. Tarihi İslamiyet’ten çok öncelere giden bu gelenek, bir dinin bayramı da değildir. Sadece Anadolu’da değil, bütün bir Türk dünyasında kutlanan nevruz, insan muhayyilesinin günlük hayatında geliştirdiği en üst davranış kalıpları olarak düşünülmemiş, inançlarla birlikte yorumlanmıştır.

Nevruz; Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan, Ergenekon’dan demir dağları eriterek dirilen atalarının ruhlarıyla yanan bir ateştir. Bu ateş, hiç sönmeden binlerce yıl yandı ve gelecekte de kıvılcımlarından binlerce gönlü tutuşturarak, ortak kültür ocağında binlerce ruhu ısıtacaktır. Avrasya’nın, Türk âleminin “Nevruz Toyu” kutlu olsun, nevruz gülleri geleceğe umutlar taşısın.

Bu ay, millî birlik ve beraberliğin en güzel örneklerinden biri olan “Nevruz” konusunu, farklı yönleriyle kapsamlı olarak deneyimli yazar kadromuzla birlikte ele aldık. Aynı zamanda 31 Mart’ta gerçekleştirilecek olan yerel seçimler için geri sayım devam ederken, biz de AK Parti’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Mehmet ÖZHASEKİ ile bir röportaj gerçekleştirdik. Her ay farklı bir ili tanıttığımız dergimizde bu ay da “Barışın ve Özgürlüklerin Kenti Çanakkale”ye konuk olduk. Gençlerin de söz sahibi olduğu dergimizde, konumuzla ilgili olarak onların da fikirlerini aldık. “Tarihte Bu Ay Neler Oldu?” köşemizde, tarihin unutulmaya yüz tutmuş olaylarını yeniden gün yüzüne çıkardık. Bu sayımızda da bir film ve kitap tanıtarak sizlere önerilerde bulunduk. Yeni sayımızın düşünce iklimimizi zenginleştirmesini, fikir dünyamıza yeni değerler katmasını ve yol gösterici olmasını temenni eder, sizlere keyifli ve bilinçli okumalar dileriz.