Şimdi yükleniyor

“Tuna’dan Orhun’a İpek Yolu Rallisi”, Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’e Ulaştı

tunadan orhuna ipek yolu rallisi kirgizistanin baskenti biskeke ulasti

“Tuna’dan Orhun’a İpek Yolu Rallisi”, Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’e Ulaştı

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) kuruluşunun 30. yılı dolayısıyla TÜRKSOY ile Doğu Batı Dostluk ve Barış Rallisi Derneği’nin iş birliğinde düzenlenen ve  Bulgaristan’ın başkenti Sofya’dan başlayan “Tuna’dan Orhun’a İpek Yolu Rallisi” Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e ulaştı.

Ralli’deki 5 otomobil ve bir motosiklet sürücüsü, tarihî İpek Yolu güzergâhında yaklaşık 10 bin kilometrelik yolu katederek Kırgızistan’daki ilk durağı Bişkek’e geldi.

Katılımcılar, Ralli’nin son durağı olacak Oş şehrine hareket etmeden önce Kırgızistan hükümet binası önünde bir araya geldi.

TÜRKSOY İdari, Mali ve Hukuki İşler Dairesi Başkanı Sancar Mülazımoğlu, yaptığı açıklamada, proje ile İpek Yolu güzergâhı üzerindeki kültürleri, tarihî yerleri ve sosyal yaşantıları tanıtmayı ve paylaşmayı amaçladıklarını söyledi.

İlki 2022 de yapılan Ralli’nin bu yıl da ikincisini düzenlediklerini anımsatan Mülazımoğlu, bu etkinliğin, TÜRKSOY kuruluşunun 30. yılına ithaf edildiğini dile getirdi.

Mülazımoğlu, Ralli’nin Orhun’da sonuçlanmasını hedeflediklerinin altını çizerek “Bazı ülkelerden vize alınamadığı için bu yıl da Ralli’yi Orhun’da sonuçlandıramadık. Bu sebeple Ralli’yi Oş şehrinde noktalayacağız. İnşallah, önümüzdeki yıllarda Orhun’a ulaşmak ümidindeyiz.” ifadesini kullandı.

Ralli’nin organizatörü, Doğu Batı Dostluk ve Barış Rallisi Derneği Başkanı Nadir Serin, video konferans yoluyla 19 Ağustos’ta start verdiklerini, 21 Ağustos’ta Sofya’da buluştuklarını ve 22 Ağustos’ta Sofya’dan yola çıktıklarını aktardı.

Serin, güzergahdaki Türkiye, İran, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan’ın ardından Kırgızistan’a geçtiklerini belirtti.

Bişkek’ten hareket ederek Ralli’yi Oş şehrinde sonlandıracaklarını anlatan Serin, “Proje başarılı olacak çünkü devlet kurumları ve güçlü kuruluşlarla çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın bu projeyi sahiplenmesi ve geçtiğimiz ülkelerde büyükelçiliklerin destek vermesi unutulmaz.” ifadesini kullandı.

Serin, kendilerini tarihi İpek Yolu üzerindeki ülkelere ve halklara tanıtmaktan mutlu olduklarını söyledi.

Hükümet binası önünde, Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Şifa Gökberk Kutlu da Bişkek’ten Oş şehrine yola çıkacak ralli katılımcılarını uğurlayanlar arasında yer aldı.

Katılımcılar, şehir turu attıktan sonra Bişkek’ten 620 kilometre uzaklıkta bulunan ve projenin son durağı Oş şehrine doğru yola çıktı.

Kaynak: TÜRKSOY