Şimdi yükleniyor

TEKNOLOJİ ATEŞİ ANKARA’DA

teknoloji atesi ankarada

TEKNOLOJİ ATEŞİ ANKARA’DA

“Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonuyla milyonları kucaklayıp bir araya getiren TEKNOFEST, Cumhuriyet’in 100. yılında Ankara’da teknoloji ve bilim meraklılarına kapılarını açtı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Milli Teknoloji Hamlesi, tam bağımsız, katma değer üreten, rekabet gücü yüksek Türkiye demektir. Milli Teknoloji Hamlesi TEKNOFEST kuşağıdır, bu yoldan artık dönmek yok, bu yolda durmak, duraksamak yok.” dedi.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde gerçekleştirilen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, Etimesgut Havalimanı’nda 7’den 77’ye teknoloji tutkunlarını ağırlıyor. Bakan Kacır, açılış törenindeki konuşmasında, festivalin hayallerin gerçeğe dönüştüğü iklimde gerçekleştirildiğini belirterek, şunları söyledi:

TÜRK GENÇLİĞİNİN ER MEYDANI: Vecihi Hürkuş’un, Nuri Demirağ’ın, Özdemir Bayraktar’ın izinden gidenlerle birlikte olmaktan, tarih yazanların, tarih yapanların, tam bağımsız Türkiye sevdalılarının yanında, Türk gençliğinin er meydanında, TEKNOFEST’de sizlerle beraber olmaktan büyük mutluluk duyuyor, her birinizi sevgiyle, saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.

ZAFER BAYRAMI: Bu yıl 30 Ağustos Zafer Bayramımızı bir başka coşkuyla kutluyoruz. Büyük Zaferin 101’inci, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını bir başka heyecanla karşılıyoruz.

EN İLERİ BULUŞLAR: Kim derdi ki, Türk milletinin evlatları, bilimde, teknolojide, yeniden en ileri buluşlara imza atacak. Ali Kuşçu’nun, Fergani’nin, Uluğ Bey’in, Hezarfen’in mirası yeniden Türk gençliğinin ellerinde yükselecek. Semada Türk’ün çelik kanatları uçacak. Denizlerde Türk’ün gemileri yüzecek.  Fezada Türk’ün uyduları yükselecek.

İŞARET FİŞEĞİ: Biliyoruz ki, bu başarılar Türkiye Yüzyılının işaret fişeğidir. 2018’den bu yana büyük bir heyecanla Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğuna milyon milyon, akın akın katılan Türk gençliği bugünkü kazanımlarımızdan çok daha ötesine bizi taşıyacak iddiaya, iradeye ve özgüvene sahiptir.

TEKNOFEST KUŞAĞI: Bugün, Türkiye’nin dört bir yanında geleceğin yıldızları DENEYAP’larla, bilim merkezleriyle buluşuyor. Artık, başkalarının geliştirdiği teknolojileri hayranlıkla seyreden değil, kendi geliştirdiği teknolojilerle hayranlık uyandıran bir Türk gençliği, TEKNOFEST kuşağı geliyor. Bize düşen, TEKNOFEST kuşağıyla birlikte olmaktır.

REKORA İMZA ATTIK: TEKNOFEST’in ilkini, 2018 yılında İstanbul’da düzenlediğimizde 14 teknoloji yarışmasına 20 bin genç katılmıştı. Bu yıl, 337 bin takım, 1 milyon yarışmacıyla, dünyada eşi benzeri olmayan rekorlara imza attık. Milyonlarca ziyaretçinin TEKNOFEST’lere gelerek Türkiye’nin ufkuna ortak olmasından, Türkiye Yüzyılı iddiasıyla gençlerimizi yüreklendirmesinden büyük bir mutluluk duyuyoruz.

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ: Milli Teknoloji Hamlesi, tam bağımsız Türkiye demektir. Milli Teknoloji Hamlesi, katma değer üreten, rekabet gücü yüksek Türkiye demektir. Milli Teknoloji Hamlesi, savaş paradigmasını değiştiren Türk SİHA’larıdır. Küresel marka olma iddiasıyla yola çıkan Türkiye’nin otomobilidir. TCG Anadolu’dur, Hürkuş’tur, Atak’tır, Anka’dır. Bayraktar, Akıncı, Kızılelma’dır. Milli Teknoloji Hamlesi, TEKNOFEST kuşağıdır. Bu yoldan artık dönmek yok. Bu yolda, durmak duraksamak yok.

YOL ARKADAŞIYIZ: Sizi yapamazsın, başaramazsın diyerek durdurmak isteyenlere inat, yola çıkmayı, yolda olmayı tercih ettiniz. Durmadınız, yılmadınız, pes etmediniz. Sadece projelerinizle değil, bizzat bu iradenizle, iddianızla, kendinizi, kişiliğinizi inşa ettiniz. Biz sizinle yol arkadaşı olmaktan gurur duyuyoruz.

BAŞARILARA İMZA ATACAĞIZ: TEKNOFEST alanında görüyoruz ki eğitim teknolojilerinden ulaştırmaya, uzay teknolojilerinden haberleşmeye, tarım teknolojilerinden afet yönetimine kadar tüm alanlarda sizin kuracağınız teknoloji girişimleriyle yine büyük başarılara imza atacağız.

SİZİNLE BİRLİKTEYİZ: Sizlerle buluşacağımız her TEKNOFEST’te, Türkiye Yüzyılı’nın başarı hikayelerine yeni sayfalar ekleyeceğiz. Siz yeter ki yürümeye, koşmaya devam edin. Bizler her zaman sizinle birlikteyiz, birlikte olacağız.

“TEKNOLOJİYİ SONUNA KADAR İNSANIMIZIN HİZMETİNE SUNMAK ZORUNDAYIZ”

Ankara Valisi Vasip Şahin, teknolojinin, her alandaki önemini vurgulayan Şahin, “Her şeyin odağında, merkezinde ve hedefinde insan var. Dolayısıyla insanımızı rahat ettirebilmek için teknolojiyi sonuna kadar insanımızın hizmetine sunmak zorundayız. TEKNOFEST, gençleri teknolojiyle tanıştırmak, teknoloji bilinci oluşturmak ve çocukları Türkiye’nin müreffeh geleceğine hazırlamak için çok önemli.” dedi.

“ÜLKEMİZİN TAM BAĞIMSIZLIĞI İÇİN VAZGEÇİLMEZİ MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLEMİZDİR”

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, “Ülkemizin tam bağımsızlığı için vazgeçilmezi Milli Teknoloji Hamlemizdir. Seferberlik ruhuyla yola çıktığımız bu mücadeleyi kararlılıkla sürdürmeliyiz. İnanıyorum ki bunun sahibi olan genç kardeşlerim bu hedefin menzile varması için elinden geleni yapmaya devam edecektir. Görüyorum ki hepimizin tek bir ortak hedefi var. O da ülkemizin ve kardeş coğrafyalarımızın, tam bağımsız, müreffeh yarınları için Milli Teknoloji Hamlesi’ni gerçekleştirmektir. Bu yolda yılmadan, pes etmeden ve hiç durmadan, hep birlikte yürüyeceğiz.” diye konuştu.

BUTONA BASILDI, AÇILIŞ GERÇEKLEŞTİ

Konuşmaların ardından, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, TEKNOFEST ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, çeşitli bakanlıklardan yetkililer, paydaş kurum ve kuruşlar ile üst düzey yabancı katılımcıların butona basmasıyla TEKNOFEST’in resmi açılışı gerçekleştirildi.

Etkinliğe katılan vatandaşlar, tören alanındaki AKINCI, HÜRJET, KIZILELMA ve GÖKBEY ile fotoğraf çektirdi.

UZAY TEMALI ÇOCUK PARKI

Festival katılımcıları, dikey rüzgar tünelinden güneş gözlemine, uzay temalı çocuk parkından simülasyon deneyimlerine kadar pek çok aktiviteyi deneyimleme ve eğitici atölyelere katılma imkanı buluyor.

GENÇLER KIYASIYA YARIŞIYOR

“Tarım Teknolojileri”, “Ulaşım ve Mobilite Teknolojileri”, “Haberleşme ve İletişim Teknolojileri”, “Uzay, Havacılık ve Savunma Teknolojileri”, “Eğitim Teknolojileri” ve “Afet Yönetimi Teknolojileri” yarışmaları da ilk gün gerçekleştirilecek etkinlikler arasında yer alıyor.

DENEYAP KART ROBOLİG YARIŞMASI

Yerli olarak geliştirilen Deneyap Kart’ın proje portföyünü genişletmek, proje üretkenliğini yüksek teknoloji tutkunlarıyla buluşturmak amacıyla düzenlenen Deneyap Kart Robolig Yarışması da ilk kez TEKNOFEST Ankara’da hayata geçirilecek.

GÖZLER TEKNOFEST SEMALARINDA

Türk Yıldızları, Solo Türk, HÜRKUŞ, GÖKBEY, AKSUNGUR, Bayraktar TB2, Bayraktar TB3, Jandarma Çelik Kanatlar, Akıncı, Atak Helikopteri ve Anka etkinlik süresince TEKNOFEST semalarını süsleyecek.

HAVA GÖSTERİLERİ

F-16 Solotürk, Bayraktar Akıncı, Aksungur, Anka, Bayraktar TB2, Gökbey, Hürkuş, S-70 (Çelik Kanatlar), BEL-429 (EGM), Paramotor, Gyrocopter, T-129 Atak Helikopteri, S-70 (Üzüm Salkımı), CN-235 Mİ-17 (Paraşüt Atlayışı), Öğrencilerle İlk Uçuş Etkinliği, S-70 BEL-429 (Selamlama Geçişi) ve AB-412 (Yaralı Tahliyesi) hava gösterileriyle gözler gökyüzünde olacak.

3 EYLÜL’E KADAR SÜRECEK

Cumhuriyet’in 100. yılında festivalin ikinci durağı başkent Ankara olan festival, 3 Eylül’e kadar Ankara Etimesgut Havalimanı’nda meraklılarını bekliyor.

Kaynak: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı