Şimdi yükleniyor

TÜRKSOY İş Birliğinde Düzenlenen “Şeki İpekyolu Uluslararası Müzik Festivali” Başladı

turksoy is birliginde duzenlenen seki ipekyolu uluslararasi muzik festivali basladi

TÜRKSOY İş Birliğinde Düzenlenen “Şeki İpekyolu Uluslararası Müzik Festivali” Başladı

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY),  Azerbaycan Bestekarlar İttifakı ve Şeki Valiliği iş birliğinde düzenlenen “12. Şeki İpekyolu Uluslararası Müzik Festivali” başladı.

Düzenlendiği yıldan itibaren TÜRKSOY tarafından katkı sunulan festivalde bu yıl TÜRKSOY davetlisi olarak Kazakistan, Özbekistan ve Türkiye’den müzik ve dans toplulukları yer aldı. 

 Geleneksel olarak Şeki’nin “Marhal” bölgesindeki açık tiyatroda çalışmalarını sürdüren festivalin ilk günü Azerbaycan Bestekarlar İttifakı Başkanı Firengiz Alizade’nin “İntizar” Operası Şekili sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Pandemi döneminde ara verilen ve bu yıl yeniden faaliyetine devam eden Festival ile, TÜRKSOY tarafından 2016 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Azerbaycan’ın kadim şehirlerinden Şeki, Türk Dünyası’nın çeşitli bölgelerinden sanatçıların bir araya geldiği kardeşlik sahnesine dönüştü. 

Festivalin açılışına Şeki Valisi Elhan Usubov, Azerbaycan Bestekarlar İttifakı Başkanı Firengiz Alizade, Azerbaycan’ın TÜRKSOY Ülke Temsilcisi Elçin Gafarlı, yerel kurum ve kuruluşların temsilcileri ve sanatseverler katıldı.

Açılışta yaptığı konuşmada Vali Elhan Usubov, Şeki’nin geleneksel olarak bu festivale ev sahipliği yaptığını ve bu yıl da TÜRKSOY’un katkılarıyla uluslararası düzeyde çeşitli ülkelerden sanatçıları ağırladıklarını ve Şekili sanatseverlerle buluşturduklarını kaydetti.

Firengiz Alizade ise konuşmasında yeniden Şeki’deki sanatseverlerle buluşmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. TÜRKSOY iş birliği ile ve Şeki’de düzenlenen bu Festival çerçevesinde çok önemli sanat topluluklarını ağırladıklarını ve başarılara imza attıklarını anlatan Firengiz Alizade, bu başarının devam ettiğini ve bu sene de çok önemli ülkelerden farklı sanat topluluklarına ev sahipliği yaptıklarını kaydetti,

Burada yaptığı konuşmada TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev’in selamlarını ileten Elçin Gafarlı ise, bu önemli Festivale katkı sunmaktan ve Türk Dünyası kültür ve sanatını bu güzel ortamda buluşturmaktan memnuniyet duyduklarını vurguladı.

Konuşmaların ardından Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Balesi sanatçıları tarafından bestekar Firengiz Alizade’nin “İntizar” Operası sahnelendi.

Konser sonunda Elçin Gafarlı, Şeki Valisi Elhan Usubov, bestekar Firengiz Alizade’ye TÜRKSOY’un 30. kuruluş yıl dönümüne ithafen hazırlanan Hatıra Tabağı, sanatçılara ise sertifikalarını takdim etti.

Kaynak: TÜRKSOY