Şimdi yükleniyor

Kâşgarlı Mahmud’un mirası Kırgızistan’da Anlatıldı

kasgarli mahmudun mirasi kirgizistanda anlatildi

Kâşgarlı Mahmud’un mirası Kırgızistan’da Anlatıldı

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Kasım Tınıstan Uulu Isık-Göl Devlet Üniversitesi iş birliğinde 1 Haziran 2023 tarihinde “Kâşgarlı Mahmud ve Onun Bıraktığı Mirası Dünya Uygarlığı Bağlamında” konulu uluslararası konferans düzenlendi.

Konferansa TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Bakanı Birinci Yardımcısı Kayrat İmanaliyev, Karakol Valisi Çıngız Bakayev, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Başkanı Fahri Solak, Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Temsilcisi Nuri Aksu, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ve Uçhisar Belediye Başkanı Osman Süslü Ramazan, tanınmış bilim adamları ve basın mensupları katıldı. 

Konferansta açış konuşması yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Raev, “Türkçenin karanlıktaki pek çok konusunu aydınlatan Dîvânu Lugâti’t-Türk’ü tüm Türk kökenli halklara kazandıran, Türk sözlükçülüğünün atası Kâşgarlı Mahmud’un hayatı ve kaleme aldığı sözlüğünün yeterince araştırmanın zamanı gelmiştir ve bunu bizler başaracağız.” dedi.

Raev ayrıca, UNESCO’nun Anma ve Kutlama Programından bahsederek, “Dîvânu Lugâti’t-Türk’ün Yazılışının 950. Yıl Dönümü” vesilesiyle Kâşgarlı Mahmud’u anma etkinliklerinin 2024-2025 UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programına, 42. UNESCO Genel Konferansında onaylanmak üzere, kabul edildiğini duyurdu. 

Etkinlik kapsamında, Türkiye’den gelen delegelerle birlikte, Kâşgarlı Mahmud’un bulunduğu Barsgani ziyaret edildi. Heyet, burada köylülerle sohbet etti, Kâşgarlı Mahmud’a ait heykel ve müzelerin inşa edilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

Kaynak: TÜRKSOY