Şimdi yükleniyor

TÜRKSOY Yazarlar Birliği 1. Toplantısı Yapıldı

turksoy yazarlar birligi 1 toplantisi yapildi

TÜRKSOY Yazarlar Birliği 1. Toplantısı Yapıldı

TÜRKSOY Yazarlar Birliği 1. Toplantısı 30 Mart 2023 tarihinde Özbekistan’ın Nevai şehrinde yapıldı. 

Toplantıya Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev, Nevai Valisi Normat Tursunov, Özbekistan Yazarlar Birliği Başkanı Sirojiddin Sayyid, TÜRKSOY Yazarlar Birliği Başkanı, Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Ulugbek Esdaulet, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı ve TÜRKSOY Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Anar Rzayev, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkan Yarımcısı Selim Babullaoğlu, Kırgızistan Yazarlar Birliği Başkanı Nurlanbek Kalybekov, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, Türkiye Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Muhammet Enes Kala ve konuk olarak İLESAM Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız katıldı. 

Nevai Valilik binasında düzenlenen toplantıda açış konuşması yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, “TÜRKSOY olarak bizlerin vizyonu Türk Edebiyatının geleceğini şekillendirmek, Türk Dünyası edebiyatlarının arasındaki bağlantıyı güçlendirmektir. Geçmişten geleceğe bir köprü olarak edebiyatımızı tüm coğrafyamızda ayağa kaldırmak gerektiğine inanıyorum. Dilimiz bizim en büyük gücümüzdür! Kültürümüzü, tarihimizi dilimiz ile nesilden nesille aktarırız.” dedi.

TÜRKSOY tarafından her yıl çeşitli yayınlara imza attıklarını, Kazak Türkçesinden, Kırgız Türkçesine, Azerbaycan Türkçesinden, Özbek Türkçesine birçok eserin Türk Dünyası’nda tanınmasını sağladıklarını kaydeden Sultan Raev, “Yazarlarımızı her yıl düzenlediğimiz etkinliklere davet ediyor, Türk dünyasının büyük düşünce adamı İsmail Gaspıralı’nın dediği gibi  ‘Dilde, işte, fikirde birlik’ düşüncesini gerçekleştirme çalışıyoruz. Bu düşünce doğrultusunda hareket ederek Türk dünyasındaki birlik ve beraberliği dil ve edebiyatımız aracılığıyla çok daha iyi bir noktaya getirmek ve bunu diğer alanlarda göstermekte mümkün olacaktır.” diye konuştu. 

Raev konuşmasına şöyle devam etti:

“TÜRKSOY Yazarlar Birliğinin kurulmasıyla beraber Türk Dünyası edebiyatı daha ileriye gidecektir. Faaliyetlerimiz daha çok olacak, birbirimizi daha yakından tanıyacağız. 

Bugün TÜRKSOY Yazarlar Birliği Yürütme Kurulu’nun da oluşumuzu siz değerli başkanların önerileriyle beraber oluşturacağız. Yapılacak etkinlikler için fikir alışverişinde bulunarak, yıllık edebi faaliyetlerimizi belirleyeceğiz. Türk Dünyası için her fikir, her adım o kadar önemli ki. Birliğimiz bizim gücümüzdür. Geleceğimizdir.”

Nevai Valisi Normat Tursunov ise konuşmasında, “Kardeş halklarımız arasındaki dostluk ve edebî bağları daha da güçlendirmeye hizmet edecek olan bu tarz festival ve toplantıların şehrimizde gerçekleştiriliyor olması bizleri son derece şereflendirdi. Şehrimize gelişiniz ilk ama son olmasın. Biz sizin gibi Türk Dünyası’nın birbirinden değerli isimlerini aramızda ağırlamaktan çok mutluyuz.” diyerek tüm katılımcılara geleneksel Özbek çapanı hediye etti. 

Toplantıda, TÜRKSOY Yazarlar Birliği tarafından 2023-2024 yılında yapılacak faaliyetler, TÜRKSOY Yazarlar Birliği’nin Yürütme Kurulunun seçilmesi ve bir sonraki toplantının yeri ve tarihinin belirlenmesi gibi konular müzakere edildi.

Azerbaycanlı ünlü yazar Anar Rzayev’e “TÜRKSOY Onur Nişanı” takdim edildi

Toplantıda, çağdaş Azerbaycan edebiyatının öncülerinden ünlü yazar Anar Rzayev’in doğumunun 85. yıl dönümü sebebiyle kutlama töreni düzenlendi.

TÜRKSOY Yazarlar Birliği’nin kurulmasında öncülük eden Anar Rzayev’e Türk Dünyası’nın edebiyatına yapmış olduğu katkılarından dolayı TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev tarafından “TÜRKSOY Onur Nişanı” takdim edildi.

Anar Rzayev’e, TÜRKSOY ve Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Ulugbek Esdaulet tarafından “Kazakistan Yazarlar Birliği Fahri Üyesi” sertifikası ve madalyası, Kırgızistan Yazarlar Birliği Başkanı Nurlanbek Kalybekov tarafından “Kırgızistan Yazarlar Birliği Özel Madalyası”, Özbekistan Yazarlar Birliği Başkanı Sirojiddin Sayyid tarafından “Özbekistan Yazarlar Birliği Fahri Üyesi” sertifikası, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu ve Türkiye Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Muhammet Enes Kala tarafından ise özel hediyeler takdim etti.

Anar Rzayev, Özbekistan’ın “Dostluk Nişanı”na layık görüldü

Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rzayev’e, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in kararnamesiyle tevdi edilen “Dostluk Nişanı” takdim edildi.

Uluslararası “Mümtaz Şiir Festivali” ve TÜRKSOY Yazarlar Birliği’nin I. Toplantısı kapsamında ayrıca bir ödül takdim töreni düzenlenerek, TÜRKSOY Yazarlar Birliği Onursal ve Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rzayev’e, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in kararnamesiyle layık görülen “Dostluk Nişanı” takdimi gerçekleştirildi. 

“Anar Rzayev’in iki ülkenin edebiyatına yapmış olduğu katkılardan ötürü ve doğumunun 85. yıl dönümü münasebeti ile “Dostluk Nişani” verildiği belirtildi. Anar Rzayev’e Nişan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Danışmanı Hayriddin Sultanov tarafından takdim edildi.

Takdim töreninde yaptığı konuşmada Sultanov, “Anar muallimin “Dostluk Nişanı” ile ödüllendirilmesi Özbekistan’da ayni kökü, aynı dili, aynı kültürü taşıyan, tarihten bu yana birbirinden ilham alan, birbirini tamamlayan, sevincinde ve kederinde yan yana olan, bin bir çeşit gelenek göreneğiyle dünyayı kendi hayran bırakan, kardeş halkların edebiyatına verilen önemin göstergesidir.” şeklinde konuştu. 

Gazetecilere yaptığı açıklamada Anar Rzayev, “Bugün ömrümün çok güzel bir gününü yaşadım. Bu sebeple ben Özbek halkına, Özbek ziyalılarına, Özbekistan’ın Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev’e içten teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Sağolsun beni Özbekistan’ın “Dosluk Nişanı”na layık gördü. Bu benim için büyük bir şeref ve büyük bir gururdur. Özbekistan’ın başkenti Taşkent inanılmaz derecede değişip güzelleşmiş olması, gelişmesi, Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev’in edebiyata yüksek önem vermesi beni çok mutlu etti. Azerbaycan ve Özbekistan her zaman iyi günde, kötü günde yan yanadır, Cumhurbaşkanlarımız dostlar, kardeşler, halklarımız kadimden beri birler, kardeşler. Bundan sonra da hep böyle olsun inşallah. Biliyorsunuz halklar arasında köprü edebiyattır. Edebiyat aracılığıyla halklar birbirini tanıyor, bu tür etkinliklerin yapılması bizim edebiyatı daha da yakınlaştıracak, birbirimizi daha iyi tanıyacağız edebiyat vasıtasıyla.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: TÜRKSOY