Şimdi yükleniyor

62. Sayı

62. Sayı

20,00

Stokta yok

Kategoriler:

Açıklama

Dünya medeniyeti içerisinde, Türk kültür ve devlet geleneğinde kadın, önemli bir değere sahiptir. Bu değerin ortaya çıkmasında şüphesiz Türk kültürünün sahip olduğu geleneksel bakış açısı büyük rol oynamıştır. Eski Türk toplumlarında aile en önemli sosyal birlik olduğundan, ailenin temelini teşkil eden kadın, Türk destanlarında ve Türk felsefesinde önemli bir yere konuşlanmıştır. Bu bakımdan kadın, kadim Türk kültüründe erkeğin tamamlayıcısı konumundadır.

Kadınının yeri, tarihsel süreç içerisinde birtakım değişiklikler göstermesine karşın Türk kadını, devlet ve toplum içerisinde her dönemde özel bir öneme sahip olmuştur. Kadim medeniyetimizde Türk kadını; yeri geldiğinde halkına evlat yetiştiren, yeri geldiğinde eşi yoksa ocağına er olan, gerektiğinde de devlet yöneten, savaşan, topraklarına ve halkına sahip çıkan örnek bir kadındır.

Yakın tarihimize bakıldığında Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan Türk Kurtuluş Savaşı içerisindeki millî mücadele dönemine kadar toplumsal değerini devam ettirmiş olan kadın, özellikle millî mücadele döneminde gösterdiği kahramanlıklarla Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli rol oynamıştır. Nitekim millî mücadele yıllarında kadın; evde evladına ana, cephedeki askerine çarık, düşmana karşı ise mermi olmuştur.

Yine kadim Türk tarihimizde bir isim vardır ki o, bize onurlu ve şerefli bir mücadelenin nasıl yürütülebileceğini çok iyi bir şekilde gösteren, kahraman ve bilge kişiliği ile Kırgızların kalbinde saygın bir yer edinmiş ve halkından “Datka” unvanını almış, mücadele azmi ile çok iyi bir lider olarak tarihe adını yazdırmayı başarmış ender kadın şahsiyetlerden birisi olan Kurmancan Datka’dır. Rusların Orta Asya’yı işgali zamanında Kırgızların birliği için mücadele eden, halkı ile Ruslar asında köprü vazifesinde bulunan Alay Kraliçesi Kurmancan Datka, hem zekâsı hem cesareti hem de güzelliği ile tarihe iz bırakan Türk kadınlarından biri olmuştur. Nihai olarak Türk kadınının analığıyla taşımakta olduğu kutsallık, cephede gösterdiği üstün cesaret ve kahramanlıklarla birlikte pekişmiştir. Büyük Ata Anamız Merhum Kurmancan Datka’yı ve tüm kahraman kadınlarımızı rahmetle, gururla ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.

“Kurmancan Datka ve Türk Kadınının Tarihteki Yeri ve Önemi”ni farklı yönleriyle kapsamlı olarak dosya konusu yaptığımız bu özel sayımızda, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin BALCI ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim AYDINLI ile bir röportaj gerçekleştirdik. Her ay farklı bir ili tanıttığımız dergimizde bu ay da “Tarih ve Kültür Kenti Kilis”e konuk olduk. Gençlerin de söz sahibi olduğu dergimizde, konumuzla ilgili olarak onların da fikirlerini aldık. “Tarihte Bu Ay Neler Oldu?” köşemizde, tarihin unutulmaya yüz tutmuş olaylarını yeniden gün yüzüne çıkardık. Bu sayımızda da bir film ve kitap tanıtarak sizlere önerilerde bulunduk. Yeni sayımızın düşünce iklimimizi zenginleştirmesini, fikir dünyamıza yeni değerler katmasını ve yol gösterici olmasını temenni eder, sizlere keyifli ve bilinçli okumalar dileriz.