Şimdi yükleniyor

67. Sayı

67. Sayı

20,00

Stokta yok

Kategoriler:

Açıklama

Türkiye’nin ilk yerli uçağını tasarlayan, üreten ve ilk uçuşunu gerçekleştiren Türk pilotlarından; mühendis, örnek girişimci ve Türk havacılık tarihinin unutulmaz simalarından Vecihi Hürkuş’un, vefatının ardından 51 yıl geçmesine rağmen Türk milletinin hafızasından asla silinmiyor. Cumhuriyet döneminde, zor şartlara ve çeşitli engellere karşın imzasını attığı “Vecihi” serisi uçaklarla, okulunda yetiştirdiği öğrencilerle tanınan Hürkuş, yaşadığı dönemde, “Ona kapıyı ver, üstüne çıkar, onu da uçurur.” cümlesiyle tarif edildi.

Vecihi Hürkuş, devrinin çok ilerisindeki tasarımlarıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında faydalı projelere imza atmıştır. O, gök maviye âşıktı. Bu tutkusu, vatana aşkıyla perçinlenen Vecihi Hürkuş, tüm ömrünü vatanına ve havacılığın gelişimine adadı. 16 Temmuz 1969 tarihinde Gülhane Askerî Tıp Akademisi Hastanesi’nde hayata gözlerini yumduğunda, geride bir insanın ömrüne sığması imkânsız gibi görünen gayret, başarı ve havacılık alanında gelecek nesillere örnek olacak bir yol haritası bıraktı. Havacılık hayatı 50 yıl süren ve “Benim üzerinde önemle durduğum husus özellikle yerli mallarımızı değerlendirmek sureti ile uçak imalatını kolaylaştırmaktı.” diyen Vecihi Hürkuş, havacılık konusundaki en büyük ilham kaynaklarımızdan biri oldu.

Bu doğrultuda Türkiye, savunma ve havacılık sanayiinde son 15 yılda dikkat çekici bir ilerleme kaydetti. Son yıllarda yakaladığı benzersiz başarılarla Türkiye, günümüzde, savunma ve havacılık alanlarında en hızlı gelişen ülkelerden biri oldu. Türk şirketleri, nitelikli iş gücü ve üstün teknoloji altyapılarıyla, çok sayıda ülkeye yerel gereksinimlerini karşılayan küresel çözümler sunmaya başladı. Artık Türk savunma sanayii hem Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamakta hem de yüksek rekabetin yaşandığı uluslararası savunma pazarının önemli oyuncuları arasında yer almaktadır. Türkiye’nin savunma sanayiinin yapılanması, altyapısının ve kabiliyetlerinin gelişimi ve geçirdiği dönüşüm incelendiğinde aslında önümüze Türkiye’nin ulusal güvenlik mekanizmasının, algılarının ve politikalarının dönüşümünün tarihçesini ortaya çıkarmaktadır. Türkiye artık savunma sanayisinde, tasarımdan üretime tüm aşamalarda söz sahibi olma hedefine emin adımlarla ilerlemektedir.

“Vecihi Hürkuş ve Savunma Sanayii” konusunu farklı yönleriyle kapsamlı olarak dosya konusu yaptığımız bu özel sayımızda, Güvenlik Uzmanı Abdullah AĞAR ile bir röportaj gerçekleştirdik. Her ay farklı bir ili tanıttığımız dergimizde bu ay da “Medeniyetler Şehri Yozgat”a konuk olduk. Gençlerin de söz sahibi olduğu dergimizde, konumuzla ilgili olarak onların da fikirlerini aldık. “Tarihte Bu Ay Neler Oldu?” köşemizde, tarihin unutulmaya yüz tutmuş olaylarını yeniden gün yüzüne çıkardık. Bu sayımızda da bir film ve kitap tanıtarak sizlere önerilerde bulunduk. Yeni sayımızın düşünce iklimimizi zenginleştirmesini, fikir dünyamıza yeni değerler katmasını ve yol gösterici olmasını temenni eder, sizlere keyifli ve bilinçli okumalar dileriz.