Şimdi yükleniyor

Ata Yurdu Kazakistan’da TÜRK FİLMLERİ Rüzgârı Esti

84 film haftasi

Ata Yurdu Kazakistan’da TÜRK FİLMLERİ Rüzgârı Esti

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları, T.C. Dışişleri Bakanlığı Almatı Başkonsolosluğu’nun destekleriyle Yerli Düşünce Derneği’nin düzenlediği, 6. Türk Filmleri Haftası-Almatı etkinliği 27-31 Ekim 2021 tarihlerinde Kazakistan’ın Almatı kentinde gerçekleştirildi.

Sinema, siyaset ve basın camiasından birçok kişinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinliğe Türkiye’den; T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı KYGM Genel Müdür Yardımcısı Taner Beyoğlu, Yönetmenler Fatih Şahin, Mahmut Fazıl Coşkun, Yapımcılar Galip Güner, Elin Ecealp, Oyuncular Sezgin Erdemir, Nisa Sofiya Aksongur, Gazeteci Bedir Acar ile Yönetmen ve Türk Filmleri Haftası Genel Koordinatörü Öner Kılıç katılım gösterdi.

Etkinlikte ayrıca Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Almatı Temsilcisi Askar Şokıbayev, Almatı Vali Yardımcısı Erjan Babakumarov, Türkiye’nin Almatı Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, Kazak Film Genel Müdürü Akan Satayev, Al-Fârâbî Kazak Millî Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev, konuk yönetmenler, film yapımcıları ve oyuncular ile çok sayıda sinemasever yer aldı. Festivalin açılış galası, Arman Sineması’nda, Yönetmenliğini Mehmet Ada Öztekin’in yaptığı ve başrollerini Aras Bulut İynemli ile Nisa Sofiya Aksongur’un paylaştığı “7. Koğuştaki Mucize” filminin gösterimi ile başladı.

İki ülke millî marşlarının okunmasının ardından konuşan T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, “Bugün altıncısına imza atılan Türk Filmleri Haftası vesilesiyle aynı ulvi duygularla bir arada olmamız, maneviyatı asırlara dayanan ortak değerlerimize ve mirasımıza gönderilmiş bir selamdır.” dedi.

“Mal Cutaydı, Öner Cutamaydı” Yani; Mal Tükenir, Sanat Tükenmez!

Sözlerine, Kazak Millî Şairi Abay Kunanbayoğlu’nun bir mısrasıyla devam eden Demircan, “Ne güzel söylemiş Kazak Millî Şairi Abay Kunanbayoğlu, ‘Mal cutaydı, öner cutamaydı’ yani; mal tükenir, sanat tükenmez!

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bizler, sanatın daimî olması adına ürettiğimiz politikaların ışığında ulusal sinema eserlerimizin daha geniş coğrafyalarla buluşmasını sağlamaktan büyük bir kıvanç duyuyoruz. Çünkü bizler, her toprağın anlatılmaya değer bir hikâyesi olduğuna ve özellikle Türk dünyası içerisinde gerçekleşen ortak sinema çalışmalarının, ortak geleceğimize derin katkılar sunacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, sözlerini “Bugün burada beyaz perdeye yansıyacak her bir film karesi, sinemanın evrensel ve gür sesinin insanlığa armağan ettiklerini Kazakistan’dan tüm dünyaya duyuracaktır. Ne mutlu bizlere ki, dün ve bugün olduğu gibi yarınlarımızı da aynı maneviyatla yücelteceğimize olan inancımız tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle; festivalimizin hayırlı olmasını diliyor, böylesi anlamlı bir festivale emek veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyor, hepinizi sevgiyle selamlıyorum.” diyerek sonlandırdı.

Türk Dünyası Sinema Fonu Oluşturulmalı

Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu ise, Kazakistan’da düzenlenen Türk Filmleri Haftası etkinliğine ilginin her yıl arttığına işaret ederek, “Bugün buradaki kalabalığa hepimiz şahit olduk. Her iki salon 250 kişilik. Ama ona rağmen salonda yer kalmadı. Bu ilgiden son derece memnunuz.” dedi.

Sinemanın iki ülke arasında gönül köprüsü oluşturduğunu kaydeden Gündoğdu, “Bu köprüyü daha da iyi bir noktaya taşıyabilmek için uğraşıyoruz. Bu amaçla ‘Türk Dünyası Sinema Fonu’nu oluşturmamız lazım.” ifadelerini kullandı.

Söz konusu etkinliğin artık Korkut Ata Film Festivali olarak anıldığını anlatan Gündoğdu, “Korkut Ata Film Festivali’ni bu sene ülke olarak biz organize ediyoruz. Bir sonraki sene sıra, diğer kardeş ülkelere geçecek. Bu bölgenin, film ve dizi sektöründe sürükleyen bir organizasyonu olacak. Bu etkinlikler sayesinde birlik ve beraberliğimizin çok önemli bir noktaya geldiğini, kardeşliğimizin daha üst seviyeye ulaştığını görüyoruz. Bunu artırarak devam ettireceğiz.” diye konuştu.

Önemli Projelere İmza Atıldı

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Almatı Başkanı Askar Şokıbayev de, iki kardeş ülke arasında ilişkilerin sadece siyasi ve ekonomik iş birliğiyle sınırlı kalmadığını, kültür alanında da hızla geliştiğini vurguladı.
Türk film ve dizilerinin, ülkesinde çok sevildiğini kaydeden Şokıbayev, son dönemde iki ülke arasında sinema sektöründe önemli iş birliği projelerine imza atıldığını ve bundan memnuniyet duyduklarını sözlerine ekledi.

İş Birliğimiz Azim ve Kararlılıkla Sürecek

Türkiye’nin Almatı Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı da, geçen yıl salgın dolayısıyla Türk Filmleri Haftası’nı düzenleyemediklerini anımsatarak, “Bu yıl yeniden bir aradayız. Ümit ediyorum ki sadece sinema alanında değil başka konularda da tarihimizin derinliklerine aydınlık geleceğimize doğru iş birliğimiz aynı azimle ve kararlılıkla devam eder.” dedi.

İlişkilerimiz Kültürel Alanda Hızla Gelişmekte

Kazakistan Al-Fârâbî Kazak Millî Üniversitesi Rektörü Canseyit Tüymebayev ise, “6.‘sına imza atılan Türk Filmleri Haftası vesilesiyle iki kardeş ülke arasındaki ilişkiler, kültürel alanda da hızla gelişmektedir. Bu tarz organizasyonlarla kardeşliğimizin daha da güçlenmesinden kıvanç duyuyor, herkese iyi seyirler diliyorum.” ifadelerine yer verdi.

Etkinliğin açılış töreni; katılımcılara plaket, yapımcı ve oyunculara hediyelerin takdim edilmesi ve hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle son buldu.
Film Haftası, Kardeşlik Bağlarını
Güçlendiren Bir Misyon Üsteleniyor
Kardeş ülke Kazakistan ile Türkiye arasında sinemanın gücüne dayanan bir köprü daha eklemeyi hedefleyen Türk Filmleri Haftası, usta yönetmenlerin ödüllü eserlerinin yanı sıra sinemaseverlerin yoğun ilgisi ile karşılaşmış popüler sinema filmleriyle geniş bir çerçevede sinema seyircisinin karşısına çıkarken, hazırladığı seçki ile Türk sinemasına da “panoramik” bir bakış imkânı sunuyor. Bu etkinlik ayrıca, kardeşlik bağlarını güçlendiren bir misyon üsteleniyor.

27-31 Ekim 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen 6. Türk Filmleri Haftası-Almatı etkinliğinde; 7. Koğuştaki Mucize, Pota, Mavzer, Aşkın Ömrü, Anons ve Rafadan Tayfa Göbeklitepe (Animasyon film) filmleri, sinemaseverlerle ücretsiz buluştu. Ayrıca bu hafta çerçevesinde film gösterimlerinden sonra sanatçılarla seyirci buluşmaları gerçekleştirilirken; Al-Fârâbî Kazak Millî Üniversitesi ve Turan Üniversitesi öğrencileriyle Türk sineması söyleşileri düzenlendi. Etkinlik kapsamında Türkiye’den gelen yönetmenler, oyuncular ve yapımcılarla Kazakistanlı sinema sanatçıları buluşması yapılarak, ortak yapımlar üzerine ikili görüşmeler ve söyleşiler gerçekleştirildi.

Türk Filmleri Haftası-Almatı etkinliğine katılan konuklar, festivalle ilgili dergimize değerlendirmelerde bulundu:

Bedir ACAR
Gazeteci

Ata topraklarında, Kazakistan’ın bağımsızlığıyla yaşıt bir üniversitenin toplantı salonundayız… Sahnede Türk sinemacılar; salonda ise Kazakistanlı sinema öğrencileri…

Otuz yıl evvel Sovyetlerden bağımsızlığını ilan eden Kazakistan’da kurulan Turan Üniversitesi’nde bir Kazak öğrenci, Türkçeyi, Deli Yürek dizisi izleyerek öğrendiğini söylüyor. Türk dizi sektörünün uluslararası arenada boy göstermeye başlamasının ardından bunun gibi pek çok hikâyeye tanık olduk.

Azımsanmayacak sayıda insan, tutkuyla izledikleri diziler sayesinde Türkçeye aşina oluyor, çocuklarının adını bile dizi karakterlerinden seçiyorlar. Dolayısıyla dizilerin/filmlerin kültür (ve dil) ihraç etmedeki gücüne şahit oluyoruz. Buna mukabil, popüler Kore dizileri sayesinde Koreceyi hayli ilerletmiş Türk gençleri yok mu? Vardır elbet. Bu konuya nereden geldim?

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Yerli Düşünce Derneği tarafından epey bir süredir Türk dünyasının; Bakü, Taşkent, Astana, Almatı, Bişkek gibi önemli şehirlerinde (başkentlerinde) Türk Filmleri Haftaları düzenleniyor.

Yerli Düşünce Derneği Başkanı/Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu ve Koordinatör Öner Kılıç’ın gayretleriyle aksamadan devam eden etkinliklerin yıl içindeki son halkası olan Almatı Türk Filmleri Haftası’na katılan isimlerden biri de T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’dı. Demircan, burada, bizzat Kazakistan sinema endüstrisi otoriteleri ve yöneticileri ile bir araya gelerek, onları 8-12 Kasım’da İstanbul’da gerçekleşecek olan (geçtiğimiz ay gerçekleştirildi) Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’ne davet etti, festivalde, Türk coğrafyasında sinema kültürüne katkı sunan ülkelere şükran ödülleri verileceğini hatırlattı.

Türk Filmleri Haftası hem Türkiye hem de Kazakistan sinema dünyasından önemli isimleri bir araya getirdi; Türkiye Almatı Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Almatı Temsilcisi Askar Şokıbayev, Al-Fârâbî Kazak Millî Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev ve Yönetmen Akan Satayev toplantı ve açılışlara katılan isimler arasındaydı.

Bununla birlikte Almatı’da gösterilen 7. Koğuştaki Mucize, Pota, Mavzer, Aşkın Ömrü, Anons ve Rafadan Tayfa Göbeklitepe filmlerinin dolu salonlara oynadığını biliyoruz.

Etkinlikler, film gösterimleriyle sınırlı değildi. Koordinatör Öner Kılıç, Yönetmenler Mahmut Fazıl Coşkun, Fatih Özcan, Oyuncular Sezgin Erdemir ve Nisa Sofiya Aksongur’un yanı sıra yapımcı Galip Güner, Turan Üniversitesi sinema bölümü öğrencilerinin sorularını cevapladı.

Turan Üniversitesi, yazının başında da belirttiğim gibi bağımsızlık sonrası Kazakistan’da açılan ilk üniversite. Kurucu Rektör Rahman Alşanov, bir ekonomi profesörü olmasına rağmen sanat faaliyetlerine büyük önem ve destek veriyor, Türkiye ile olan ilişkilerde kültür ve sanatın önemine dikkat çekiyor. Türkiye’nin (hem de dakikalar içinde) Kazakistan’ı tanıyan ilk ülke olmasını iftiharla anlatan Alşanov, bu jesti hiç unutmamış. Alşanov, bağımsızlığı kazanmadan önce Sovyetlerin, Kazakistan tarihini ve bilimini küçümsediğini hatırlatıyor ve ekliyor: “5-6 milyon el yazmamız var, eğer bizim bilim tarihimiz ve kültürümüz yoksa bunları kim yazdı?”

Kardeş ülkelerle kültürel etkinlikler sayesinde oluşan bu sivil irtibat, enerji ve sinerjiye bakınca şunu kestirmek zor değil; yapılan hiçbir faydalı iş boşa gitmiyor, iyi niyetle çıkılan yollar yepyeni ufuklar açıyor. Bu bakımdan emeği geçenleri tebrik etmek gerek.

Almatı’dan Kalan…

Almatı, Kazakistan’ın ilk başkenti; dolayısıyla son derece düzenli ve yerleşik bir şehir. Yemyeşil, dört yanı donatan geniş parklarıyla (bu tanımlamayı sevmesem de) “Avrupai” bir şehir görünümünde.
Yeme-içme, kafeler ve yürüyüş alanları açısından oldukça çok seçenek var. Hem yayalar hem de sürücüler trafik kurallarına harfiyen uyuyor, kaotik bir durum asla söz konusu değil. Bir uygulama sayesinde taksi ücretleri gidilen mesafeye göre otomatik olarak kredi kartından çekiliyor, bu uygulama yolcuya ve sürücüye büyük kolaylık sağlıyor.

Rusça ve Kazakça hâkim dil, İngilizce bilen ise tek tük… Teleferikle Shymbulak’a çıkıp Tanrı Dağları’nın görkemine çıplak gözle şahitlik etmek ise tarifsiz bir duygu. Paris’e, Londra’ya gide gele bıkanlara Türk dünyası başkentleri “şiddetle” tavsiye edilir.

Galip GÜNER
Yapımcı

Kazakistan’ın Almatı şehrinde Yerli Düşünce Derneği’nin düzenlediği, 6. Türk Filmleri Haftası’na davet edildiğimizde çok mutlu olduk. İlk defa, 2016 yılında aynı etkinliğe “Ankara Yazı” filmimizle katılmış, gayet mutlu ayrılmıştık. Yıllar sonra “Aşkın Ömrü” adlı filmimizle tekrar katıldığımız etkinlikte epey bir fark gördüm. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve Bakan Yardımcımız Sayın Ahmet Misbah Demircan’ın özverili desteği ve yine Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla daha da güçlenen Türk Filmleri Haftası’nın 6 yıllık geçmişi, “Korkut Ata” projesinin de temellerini atmış durumda.

Organizasyonun, Kazak ve Türk yapımcıları bir araya getirip ortak projeler hakkındaki sağladığı görüşmeler, kardeş ülkeler arasında sinemanın gücüne dayanan bir köprü daha eklemeyi hedeflemiş. Statü film olarak, biz de bu görüşmelerden epey bir olumlu yol katettik. Kazakistan ile ortak yapım görüşmelerimiz gelişti ve devam ediyor.

Tabii ki organizasyonda gerçekleşen ortak yapım görüşmeleri haricinde Kazakistan’daki sinema stüdyolarını gezip görme imkânımız oldu. Üniversiteli öğrencilerle söyleşi yaptık ve bu görüşmelerimiz de verimli geçti. Organizasyonda, etkinlik dâhilinde Kazakistan’ın önemli yerlerini gezme fırsatımız oldu. Özellikle Tanrı Dağları’nı görmek beni gayet mutlu etti. Etkinlikte emeği geçen ve bizi mükemmel bir şekilde ağırlayan AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Başkanı Metin Gündoğdu’ya ve Organizasyon Koordinatörü Öner Kılıç’a teşekkürlerimizi borç bilir, başarılarının devamını dilerim.

Mahmut Fazıl COŞKUN
Yönetmen

Türk Filmleri Haftası için gittiğimiz Almatı, çok merak ettiğim bir şehirdi. Beklentimin ötesinde bir yerle karşılaştım. Son derece güzel, gelişmiş, modern bir şehir Almatı. Kazak sinemacılar bizi çok güzel ağırladılar. Her ne kadar anlamakta zorlansak da; aynı dili konuştuğumuz, aynı kültürü paylaştığımız Kazak sinemacılarla bir araya gelmek önemliydi. Ve tabii ki, Türk dünyasındaki diğer sinemacılarla buluşmamızı sağlayan, vesile olan “Yerli Düşünce Derneği”nin çabalarını da çok takdire şayan buluyorum. Bu tür etkinliklerin sayısının artmasını diliyorum.

Nisa Sofiya AKSONGUR
Oyuncu

6. Türk Filmleri Haftası Almatı kapsamında Kazakistan’a gittik ve burayı çok beğendim. Akşam ise etkinlik kapsamında Arman Sineması’nda düzenlenen Gala Gecesi’ne katıldık. Yönetmenliğini Mehmet Ada Öztekin’in yaptığı “7. Koğuştaki Mucize” filmimizin gösterimi de gala sonrasında sinemaseverler ile buluştu. Etkinlik kapsamında, T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ve AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu ile birlikte bir davete katıldık. Orada oyuncu ve yönetmenlere plaket takdim edildi. Festivalin sonraki günlerinde ise söyleşi için Turan Üniversitesi’ne gittik. Organizasyonun son gününde de Kazakistan’ı gezme fırsatı bulduk. Buraya geldiğim için çok mutluyum. Umarım Kazakistan’a bir daha gelme fırsatım olur.